Daus Jandrokoviću:

'Ako niste shvatili u 6 godina, nećete ni u 10 minuta'

24.05.2023 - 13:30
Emil Daus
Emil Daus

Nakon što je 11. svibnja u Saboru održana rasprava o IDS-ovom Prijedlogu dopuna zakona o građevinskoj inspekciji, o navedenom se Prijedlogu 24. svibnja i glasovalo i očekivano nije dobio podršku vladajuće većine.

Podsjećamo, zastupnici IDS-a tijekom rasprave o samom Prijedlogu istaknuli su da se istim želi poboljšati provedba trenutno važećeg Zakona, na način da se komunalnim redarima omogući interveniranje na terenu čim uoče bespravne građevinske radove izvan građevinskog područja te da mogu odmah poduzeti sve potrebne mjere kako bi problem bespravne gradnje zaustavili u samom začetku.

Još prije održane saborske rasprave, Vlada je uputila mišljenje u kojem je predložila Saboru neprihvaćanje Prijedloga IDS-a uz obrazloženje da će upravo Vlada biti ta koja će svojim Prijedlogom ići u izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu te Zakona o građevinskoj inspekciji, ali tek krajem godine.

 

Prije glasovanja o Prijedlogu IDS-a, predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, zatražio je stanku na sjednici podsjetivši kako je upravo IDS prvi još prije šest godina, za saborskom govornicom otvorio temu bespravne gradnje izvan granica građevinskog prostora s jednim ciljem, a to je da se ista suzbije te se sačuva prostor, kao jedan od najvrjednijih resursa Republike Hrvatske.

- I kroz tih 6  godina strpljivo smo čekali hrvatsku Vladu da ponudi rješenje, ali dočekali nismo! Naprotiv, broj građevinskih inspektora u zadnjih 4 godine smanjio se za 30 %. I kada neće Vlada, pokušali smo ponuditi rješenje mi, pa makar jedno prijelazno dok se ne riješi cijeli sustav, ali koje ima za cilj zaustaviti bespravnu gradnju – odmah u samom startu! I ponudili smo rješenje gdje lokalna samouprava preuzima dio odgovornosti i komunalni redari bi odmah u startu zaustavili gradnju do dolaska inspektora, kazao je Daus.

Vladajućima je poručio kako su još jednom dokazali da samo slušaju mišljenja Vlade, a da pritom ne propituju izvršnu vlast te ukazao kako su mogli ponuditi i amandmane ili neki svoj Prijedlog, rekavši kako bi ga IDS sigurno prihvatio, ukoliko ima za cilj zaustaviti bespravnu gradnju. Također, napomenuo je kako su isključivi te kako će ih ta isključivost zapravo polako i isključiti.

S obzirom na to da se na sjednici nakon tražene stanke predstavnika pojedinog Kluba zastupnika može baš napraviti fizička stanka u trajanju od 10 minuta, što konkretno znači da zastupnice i zastupnici mogu izaći iz sabornice i da zasjedanje prestaje na 10 minuta, predsjednik Sabora Gordan Jandroković upitao je Dausa traži li baš takvu stanku ili mogu odmah nastaviti s radom, Daus mu je odgovorio „pa ako u 6 godina niste uspjeli shvatiti, ni 10 minuta neće pomoći, pa možemo nastaviti, hvala!“

Tweet

Posljednje novosti