Održan drugi Zeleni forum o zaštiti okoliša u Istri

0
Skup je održan povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša
Skup je održan povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša

Drugi Zeleni forum o zaštiti okoliša u Istri održan 5. lipnja u Puli u organizaciji tvrtke Kaštijun d.o.o. Forum okupio je predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Istarske županije, Grada Pule, poslovne subjekte, predstavnike istarskih komunalnih tvrtki i nevladinih organizacija s ciljem održavanja kontinuiteta konstruktivnog dijaloga o gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša u Istarskoj županiji.

Na skupu održanom povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, teme uspostave integriranog sustava gospodarenja otpadom i važnosti održivog razvoja raspravljene su s različitih stajališta kako bi se sagledale sve mogućnosti poboljšanja kvalitete života u Istarskoj županiji uz istovremeno značajnije smanjenje negativnih utjecaja na okoliš.

Organizator skupa, tvrtka Kaštijun d.o.o., bit će zadužena za upravljanje budućim Županijskim centrom za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun koji će se početi graditi nakon što Ministarstvo graditeljstva odobri potrebne građevinske dozvole. ŽCGO bi trebao biti izgrađen do sredine 2014. te će uključivati postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, jedno od prvih takve vrste u Hrvatskoj.

Stavljanjem u pogon ovaj Centar značajno će smanjiti količinu otpada koji se trajno odlaže, emisiju stakleničkih plinova te zagađenje tla i vode a Istra će biti jedna od prvih županija koja je uskladila gospodarenje otpadom s EU direktivama o zaštiti okoliša.

Izgradnja Centra samo je dio rješenja problema gospodarenja otpadom. "Svi trebaju dati svoj doprinos kako bismo i dalje imali zelenu i čistu Istru – građani, gospodarstvo, obrazovni sustav, udruge građana.

Otpad je odgovornost društva – tehnologija je važna ali je još važnija svijest i zalaganje svakog pojedinca. Zato i od ovogodišnjeg okupljanja i otvorene rasprave očekujem vrijedne zaključke koji će doprinijeti osiguranju zaštite okoliša.“ rekla je Vesna Dukić, direktorica tvrtke Kaštijun u svom pozdravnom govoru okupljenim sudionicima.

Uspostava integriranog sustava gospodarenja otpadom temeljenog na najboljoj europskoj praksi od iznimnog je značaja a dugoročni je cilj promicati recikliranje te izbjegavati nastajanje otpada kad god je to moguće.

Važnu ulogu u podizanju svijesti o očuvanju okoliša ima i obrazovanje pa je nužno kontinuirano poticati i educirati lokalne zajednice i kućanstva na aktivnije odvajanje otpada te ulaganje u sustave za recikliranje, čime će se smanjiti količina otpada koja će se odvoziti u ŽCGO Kaštijun.

Skup je održan u sklopu projekta „Odnosi s javnošću za Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, Istarska županija“. Projekt zajednički provode danska konzultantska tvrtka Ramboll i agencija za odnose s javnošću Briefing komunikacije d.o.o. iz Zagreba.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa