Pogledajte video

Općina Sv. Nedelja brine za mlade. U Sv. Martinu nastaje novo naselje!

0
Irene Franković, načelnica Općine Sv. Nedelja
Irene Franković, načelnica Općine Sv. Nedelja

Općina Sv. Nedelja je 17. svibnja pokrenula javnu raspravu o izmjenama i dopunama svog Plana prostornog uređenja. Izmjene i dopune su ciljane, a odnose se na izmjenu građevinskih područja u Sv. Martinu kako bi se na zemljištu u vlasništvu Općine stvorile planske pretpostavke za rješavanje stambenih pitanja mladih obitelji, što je jedno od uporišta općinske demografske politike.

Budući da Sv. Martin prema posljednjem popisu stanovništva ima samo 169 stanovnika, proširenje građevinskog područja nije bilo moguće pa se posegnulo za njegovom preraspodjelom: pojedine parcele u vlasništvu Općine i RH isključene su iz građevinskog područja, a školsko i nogometno igralište prebačeno je u društvenu domenu, što je zbirno omogućilo da površina od 1,1 hektara općinskog zemljišta bude svrstana u građevinsko područje. Najjednostavnije rečeno, riječ je o zemljištu preko puta trgovine.

Zemljište na kojem bi trebalo nastati novo naselje

„Važno je napomenuti da iz građevinskog područja nisu izbacivane privatne parcele, a prebacivanjem igrališta u društvene namjene nastat će školski centar s mogućnošću nadopunjavanja novim sadržajima. Novo, okrupnjeno građevinsko zemljište nalazi se na vrlo lijepoj lokaciji, uz samu cestu koja prolazi kroz Sv. Martin. Formirat ćemo petnaestak parcela od 500 do 2.000 četvornih metara. Na programu, da ga tako nazovem, poticane stanogradnje, temeljem kojega ćemo ih dodjeljivati, već radimo i nadam se da ćemo ga na jesen moći predstaviti javnosti“, rekla nam načelnica Irene Franković.        

Prednost pri dobivanju parcele imat će žitelji općine Sv. Nedelje, ali, zanimljivo, za sada interes pokazuju žitelji drugih jedinica lokalne samouprave.

Javna rasprava o izmjenama i dopunama prostornog plana zakazana je za 23. svibnja u 18 sati u sjedištu Općine u Nedešćini. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa