'Otežati dolazak vijećnicima'

Belušić sazvao sjednicu Vijeća Umaga u 9 ujutro, IDS kritičan

19.05.2023 - 09:52
Gradsko vijeće Umaga
Gradsko vijeće Umaga

– „Pod vodstvom gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, naš je grad postao neprikosnoveni lider po autokratskom načinu upravljanja i osporavanju svakog oblika otvorenog dijaloga. Prvi smo grad u Istri u ušutkavanju oporbe i onemogućavanju da izabrani vijećnici sudjeluju u donošenju odluka. Takve titule dugujemo gradonačelniku Bassaneseu te mu ovim putem želimo 'čestitati' na silnom trudu kojeg pokazuje ne bi li naš grad 'prednjačio' u tim kategorijama“, poručila je 19. svibnja predsjednica umaškog IDS-a Anja Žužić.

- U posljednje je vrijeme gradonačelnik neumorno radio na devastaciji i betonizaciji umaške obale, ali ipak, našao je nešto vremena da dodatno nazaduje ionako nisku razinu demokracije u Gradskom vijeću, istaknula je Žužić podsjetivši da je u više navrata govorila, zajedno s ostalim oporbenim vijećnicima, kako se predstavničko tijelo u Umagu pretvorilo u farsu.

- Na sjednice Vijeća oporbeni vijećnici dolaze kako bi bili izvrijeđani i ušutkani, odnosno izbačeni sa sjednice te kako bi na postavljena pitanja dobili odgovor da će im biti odgovoreno pisanim putem, što se u pravilu nikad ne dogodi.

 

- Mediji i javnost očito su smetnja gradonačelniku i nisu dobrodošli, a za to uvijek postoji nekakav izgovor, od pandemije do ograničenosti sale.  Sad je gradonačelnik odlučio napraviti još jedan korak kako bi dodatno smanjio broj prisutnih na sjednicama Vijeća: otežati dolazak samih vijećnika!

Naime, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Belušić zakazao je sjednicu sljedeću srijedu u 9 sati ujutro.

- Iz datog termina se jasno iščitava namjera vladajućih da se, što je više moguće, isključe građani i vijećnici iz donošenja bilo kakvih odluka te sudjelovanja u raspravama. Gradska vlast zaboravlja da ne žive svi od politike te da onima koji su u radnom odnosu nije uvijek moguće dobiti cijeli jedan dan slobodno, kazala je Žužić.

- Umag je jedan od rijetkih gradova, ako ne i jedini, koji je ukinuo mjesne odbore kao vid transparentnosti i direktnije komunikacije s građanima, a sad na razne načine opstruira izabrane vijećnike da iznose javno svoje stavove. Čestitamo gradonačelniku kojeg će i budući naraštaji pamtiti po postavljenim rekordima i demokratskim standardima!, zaključila je predsjednica IDS-a Umag Anja Žužić.

Tweet

Posljednje novosti