Emil Daus o spoju Istarskog ipsilona na slovenske autoceste

18.05.2023 - 11:33

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus 18. svibnja u Hrvatskom je saboru, zajedno s predstavnicima Kluba zastupnika Socijaldemokrata te Kluba zastupnika Reformista i Fokusa, Domagojem Hajdukovićem i Natalijom Martinčević, održao konferenciju za medije na temu strateških projekata za razvoj Republike Hrvatske.

Spomenuvši IDS-ovog zastupnika u Europskom parlamentu, Valtera Flegu, koji je inicirao i lobirao prihvaćanje važnih amandmana za razvoj željezničke, cestovne i lučke infrastrukture u Republici Hrvatskoj, Daus je istaknuo važnost onoga što slijedi u narednom razdoblju te poslao poruku Vladi da shvati ozbiljnost situacije i uloži sve napore kod pregovora Europske komisije, Europskog parlamenta i Europskog vijeća.

- Bez pozicioniranja na europskim koridorima i u TEN-T mreži nismo ni mogli za te projekte koristiti sredstva iz CEF-a, u vrijednosti od 26 milijardi eura. Sada je to moguće! Na redu je Vlada, resorno ministarstvo, HŽ i svi oni koji u svom djelokrugu rada moraju biti uključeni. Ne smije nam se dogoditi da nam radovi kasne dvije godine, kao na projektu nizinske pruge Rijeka – Zagreb. Problem više nisu novci, već su mogući problemi isključivo na državi – nedovoljno dobra priprema projekata, manjak projektanata i izvođača radova, administrativne prepreke i spora državna administracija, kazao je Daus.

 

Istaknuo je kako je važno imati pripremljene projekte za novu prometnu infrastrukturu na europskim koridorima, kao što su spoj Istarskog ipsilona na slovenske autoceste, cestovna poveznica Rijeka-Divača-Trst, željeznička veza Pula-Buzet-Divača-Trst, spoj Rijeke preko Ličke pruge do Splita, uključenje Luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran, izgradnja novog koridora Zapadni Balkan te međunarodni željeznički pravac Zagreb-Maribor- Graz, jer će izgradnja nove prometne infrastrukture ujedno imati pozitivan utjecaj na razvoj gospodarstva i geostrateškog pozicioniranja Hrvatske na prometnoj mreži Europe.

Zastupnica Martinčević naglasila je kako je važno da u trijalogu koji slijedi između Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije Vlada RH uloži dodatni napor kako bi se realizirao projekt izgradnje pruge Čakovec-Varaždin-Lepoglava-Zabok-Zagreb koji je od izuzetne važnosti za sjevernu Hrvatsku, dok je zastupnik Hajduković rekao kako će ovu temu dodatno obrazložiti na današnjem saborskom Odboru za europske poslove, gdje očekuje podršku svih članova Odbora.

Tweet

Posljednje novosti