Predstave, koncerti, izložbe i radionice

Predstavljeno drugo izdanje festivala LABINA! Ima i nekih noviteta

1
Melita Lasek Satterwhite, Zoran Bulatović Bale, Sonja Damjanović, Elis Lovrić, Valter Glavičić, Miran Hajoš i Silivija Kos Pifar
Melita Lasek Satterwhite, Zoran Bulatović Bale, Sonja Damjanović, Elis Lovrić, Valter Glavičić, Miran Hajoš i Silivija Kos Pifar

Točno mjesec dana prije početka ovogodišnjeg Festivala umjetnosti i tolerancije – LABINA 2023, 17. travnja, u Gradskoj galeriji je novinarima predstavljen program manifestacije.

Sudjelovali su umjetnička voditeljica Festivala Sonja Damjanović, gradonačelnik Valter Glavičić, Miran Hajoš iz Ministarstva kulture i medija RH, multimedijalni umjetnik Zoran Bulatović – Bale, predstavnica TZ Grada Labina Silvija Kos Pifar, ravnateljica Umjetničke škole Matka Brajše Rašana Melita Lasek Satterwhite i labinska glumica i kantautorica Elis Lovrić koja je ovogodišnja domaćica, zaštitni lik Festivala.

Druga LABINA održat će se od 17. do 20. svibnja, organizator je međunarodna Udruga LABINA sa sjedištem u Labinu, a partneri i domaćini su Istarska županija, Grad Labin, Turistička zajednica Grada Labina te općine Raša i Sv. Nedelja.

„Cijeli svijet je labinska pozornica“, rekao je Hajoš i objasnio to sjajnim rezultatima prošlogodišnje, prve LABINE: Festival je predstavljen u parlamentu EU gdje je dobio punu potporu, a Ministarstvo kulture je ove godine odobrilo dvjesto posto više sredstava u odnosu na lani.

Pročitan manifest LABINE

„Krugovi se šire na Europu, ali uvjeren sam da će se proširiti na cijeli svijet“, kaže Hajoš.

Damjanović je pročitala Manifest LABINE, pa smo tako saznali da se LABINA definira kao „eklektički festival prvenstveno izvođačkih umjetnosti koji spaja ideje i stvaralaštvo različitih vidova kulture u jednu poruku, poruku tolerancije“.

Opći cilj ovog projekta je promocije vrhunskog europskog kulturnog nasljeđa koje je temeljeno na mnogobrojnim regionalnim i lokalnim kulturnim baštinama u čemu je naglasak na prekograničnoj kulturnoj suradnji. Zadatak je profiliranje LABINE kao festivala u jedan od festivalskih centara koji će biti prepoznat po izvrsnosti i multikulturalnosti. Specifičan cilj je pozicioniranje na kulturnoj mapi Istre, Republike Hrvatske i Europe kao potpuno nov ili vrlo rijedak manifestacijski toponim.

„Za vrijeme festivala održat će se okrugli stol 'Ari is the power of tolerance' s eminentnim sudionicima iz više zemalja, o čemu će više riječi biti na sljedećoj konferenciji za novinare. Svake godine imat ćemo okrugli stol pod tim nazivom, ali s drugom temom. Namjera je povezati se s najboljim europskim festivalima tijekom sljedećih godina radi razmjene programa. Time se potvrđuje želja da LABINA vlastitom produkcijom sudjeluje na drugim svjetskim festivalima promovirajući grad Labin“, navela je Damjanović iz Manifesta.

Izložba labinskih i novosadskih umjetnica

Na programu su predstava „Realist“ Tetra Exit iz Zagreba, „Trideset i devet stepenika“ Pozorišta mladih iz Novog Sada, „Bol“ Piter Teatra, „Međuigre“ Zijaha Sokolovića, nastup Vladimira Posavca i Momčila Otaševića u predstavi „Tesla, prilagođavanje anđela“, Ecije Ojdanić, jazz koncert Mate Matišića iz Splita, onaj jazz pijanista Aleksandra Bacha iz Novog Sada i operne pjevačice Verice Pejić.

Festival će biti otvoren izložbom labinskih i novosadskih likovnih umjetnica, koja je prošle jeseni bila postavljena u Novom Sadu. Uz to, Damijanić je najavila performanse i predstavljanje knjiga te likovne, glazbene i glumačke radionice za djecu i mlade.

Program će biti protkan nastupima Umjetničke škole, više od stotinu djece i nastavnika, na što se osvrnula Lasek Satterwhite. Bulatović je posebno naglasio važnost „vannastavnih aktivnosti“, kako je u šali nazvao postfestivalske aktivnosti, a to su radionice, izložbe i literarni susreti koji će početi na jesen i trajat će do sljedeće LABINE na kojoj će na kraju biti predstavljene. Kos Pifar je uputila dobrodošlicu svim sudionicima i gostima Festivala, a Lovrić je rekla:

“Osjećam se kao produžetak LABINE i istovremeno osjećam da je LABINA produžetak svega onoga što sam radila proteklih dvadesetak godina i zahvalna sam na tome.“ Susret s novinarima moderirala je Ana Černjul, viša stručna suradnica za međunarodne projekte u Gradu Labinu. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa