SDP Istarske županije:

'Bassanese i Jurman nisu ni u kakvom sukobu interesa'

0
Vili Bassanese (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Vili Bassanese (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

"Današnje reagiranje gospođe Anje Žužić u ime IDS Umaga u kojem proziva Vilija Bassanesea i Maura Jurmana, gradonačelnika Umaga i njegovog zamjenika, za sukob interesa pokazuje zašto svaki izborni ciklus IDS stoji sve lošije i lošije.", piše u reagiranju SDP-a Istarske županije na članak koji smo objavili ovdje. Objavljujemo reagiranje SDP-a u nastavku.

Vili Bassanese i Mauro Jurman nisu u nikakvom sukobu interesa što bi za članove IDS-a trebalo biti lako provjerljivo pošto se Ministarstvo pravosuđa i uprave obratilo jedinicama lokalne samouprave putem županija diljem Hrvatske, pa tako i Istarske županije gdje IDS obnaša vlast.

Ne možemo se oteti dojmu kako gospođi Anji Žužić nedostaje elementarnog znanja, a ima ambicije da vodi grad, pa zato u nastavku pružamo edukativno objašnjenje.

Ministarstvo pravosuđa i uprave dostavilo je tumačenje propisa oko pitanja nespojivosti dužnosti još 1. lipnja 2021. godine. Najbitniji dio tog tumačenja navodimo u nastavku:

„U članku 89. stavku 1. Zakona o lokalnim izborima propisano je da općinski načelnik, gradonačelnik i župan te njihovi zamjenici za vrijeme obnašanja dužnosti ne mogu biti članovi predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, a župan i njegovi zamjenici za vrijeme obnašanja dužnosti ne mogu biti članovi predstavničkog tijela jedinice područne (regionalne) samouprave.

 

Sukladno navedenome, članovi općinskih i gradskih vijeća ne mogu istovremeno obnašati dužnosti općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika, dok s druge strane, članovi županijskih skupština ne mogu istovremeno obnašati dužnost župana i njegovih zamjenika, ali mogu istovremeno obnašati dužnost općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika i njihovih zamjenika.“

Uputa Ministarstva pravosuđa i uprave je više nego jasna, ali kako ne bi ostalo nedoumica citirati ćemo i mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je doneseno na sjednici održanoj 15. listopada 2021. godine. Mišljenje je zatražio Josip Jakobović, općinski načelnik Općine Strizivojna.

„I. Na temelju članka 13. stavka 1. ZSSI-a, dužnosnik Josip Jakobović, općinski načelnik Općine Strizivojna, može istodobno uz obnašanje navedene dužnosti biti član Županijske skupštine Osječko-baranjske županije i odbora navedene Skupštine.“

S obzirom na sve navedeno još jednom možemo ponoviti, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i njegov zamjenik Mauro Jurman nisu ni u kakvom sukobu interesa, ističe se u reagiranju SDP-a Istarske županije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa