IDS Umaga:

'Vili Bassanese i njegov zamjenik Jurman su u sukobu interesa'

0
Anja Žužić
Anja Žužić

„Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i zamjenik gradonačelnika Mauro Jurman od stupanja na snagu Zakona o sprječavanju sukoba interesa nisu regulirali svoj status u roku od 60 dana, kako to navedeni Zakon propisuje, pa ih pozivamo da to hitno učine zbog zakonskih posljedica koje sukob interesa, u kojem se trenutno nedvojbeno nalaze, može imati na njihovo obnašanje dužnosti gradonačelnika, odnosno zamjenika gradonačelnika, istaknula je predsjednica umaškog IDS-a Anja Žužić.

"Podsjećamo gradonačelnika i njegovog zamjenika da je čl. 17. st. 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI) propisano da dužnosnik, za vrijeme obnašanja javne dužnosti na koju je izabran, ne smije obnašati drugu javnu dužnost. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je u svojim mišljenjima ukazalo da  pojam obveznika u smislu ovog Zakona podrazumijeva i članove predstavničkog tijela jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno Skupštinu Istarske županije. Uostalom, da Povjerenstvo u svojim mišljenjima tumači da obnašanje dužnosti županijskog vijećnika predstavlja drugu javnu dužnost, gradonačelnik i njegov zamjenik mogli su naučiti iz primjera svog stranačkog kolege Danijela Ferića koji je s mjesta županijskog vijećnika odstupio jer je morao, i to tek nakon dobivenog mišljenja Povjerenstva. Ističemo da je Visoki upravni sud RH potvrdio stav Povjerenstva u svojoj presudi u predmetu kojim je bivši vijećnik Skupštine Istarske županije tužio Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa", rekla je.

 

Posebno ističemo, dodala je Žužić, da su posljedice sukoba interesa jasno propisane odredbom čl. 90 Zakona o lokalnim izborima, u kojoj stoji da općinski načelnik, gradonačelnik i župan te njihovi zamjenici koji za vrijeme obnašanja dužnosti prihvate nespojivu dužnost, moraju podnijeti ostavku, u suprotnom im prestaje mandat po sili zakona.

Iz svega je jasno da gradonačelnik i njegov zamjenik obnašaju nespojive dužnosti i da ova situacija implicira ozbiljne pravne posljedice za građane Grada Umaga.

Nažalost, nepoštivanje zakona i propisa Republike Hrvatske ovime je u Gradu Umagu očito dostiglo još jednu, nedostignuti razinu te ćemo o tome obavijestiti sva nadležna tijela, zaključila je predsjednica IDS-a Umag Anja Žužić. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa