analiza poslovnog dnevnika

Među liderima biznisa u Hrvatskoj šest tvrtki je u Istri

0
Maistrin hotel Grand Park u Rovinju (Foto: Facebook)
Maistrin hotel Grand Park u Rovinju (Foto: Facebook)

Kompanije su lokomotiva svakog gospodarstva, bile privatne ili državne, sa stogodišnjom tradicijom ili brzorastuće mlade startup tvrtke, njihov uspješan “performans”, odgovornost u poslovanju, izvozna usmjerenost i znanje kako inovacijama i proizvodima osvojiti domaće, ali i strana tržišta, uvelike određuju sliku neke zemlje, piše Poslovni, koji je objavio top listu najuspješnijih hrvatskih tvrtki, među kojima je šest koje posluju u Istri ili su povezane s matičnom istarskom tvrtkom. 

 

Adris grupa
Četiri članice Adrisa – Croatia osiguranje, turistička tvrtka Maistra, proizvođač ribe Cromaris te agencija za nekretnine Abilia – u 2023. godini ostvarile su prihode od gotovo milijardu eura (983 milijuna), 16 posto više u odnosu na 2022., a značajan rast imala je svaka od perjanica. Unatoč velikim isplatama šteta, Croatia osiguranje imalo je konsolidirane osigurateljne prihode od 476 milijuna eura, dok je turistički dio grupe imao 6% veću prodaju. U tom su sektoru ostvarena i ulaganja u iznosu od 88 milijuna eura – ponajviše za kampove u Istri, obnovu zagrebačkog hotela Zonar te za hotel Marjan u Splitu. S grupacijom ENCRO ušlo se i u segment obnovljivih izvora energije gradnjom sunčevih i vjetroelektrana, a ukupan Adrisov investicijski ciklus doseže čak 600 milijuna eura. Predsjednik Uprave Adris grupe koja zapošljava više od 7200 djelatnika je Marko Remenar, a na čelu Nadzornog odbora je Ante Vlahović.

Cromaris
Cromarisovi proizvodni kapaciteti značajno premašuju potrebe hrvatskog tržišta kvalitetne mediteranske ribe. Otkako je 2009. osnovana, kompanija je orijentirana na izvoz, a Cromaris danas izvozi više od 88 posto svoje proizvodnje, ponajviše u Italiju, zemlje regije i zemlje srednje Europe. Jednako kao i izvoz, i prihod od prodaje godinama je samo rastao, a Cromaris sada zapošljava više od 600 djelatnika. Do 2023. godine tvrtka je uložila 99 milijuna eura u dugotrajnu imovinu, a iste je godine prodano rekordnih 13.610 tona ribe. Cromaris je član Adris Grupe u kojoj je od 2020. i Ivan Leko, predsjednik Uprave Cromarisa.

Valamar
Vodeća hrvatska turistička kompanija okuplja 37 hotela i resorta u Hrvatskoj i Austriji, uz još 15 kampova duž jadranske obale, a prema istraživanjima najpoželjniji je poslodavac u hrvatskom turizmu. Sedamdeset godina poslovanja u 2023. kompanija je proslavila s ukupnim prihodom od 372 milijuna eura i rastom od 14 posto te otvaranjem već trećeg austrijskog hotela. Broj djelatnika u glavnoj sezoni u kompanijama u kojima upravlja Valamar prešao je 8000, a ostvaran je i visok udio domicilnih radnika od 83 posto. Uprava na čelu s predsjednikom Željkom Kukurinom, koji je od dolaska 2015. poveo snažan investicijski ciklus vrijedan 4 milijarde kuna, odobrila je za 2024. godinu 82 milijuna eura investicija u daljnje unapređenje portfelja.

Arena Hospitality Group
Hotelska grupa koja razvija i upravlja hotelima, turističkim naseljima te kampovima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji i Austriji, bilo u vlasništvu, suvlasništvu, najmu ili pod upravljanjem, od 2016. godine transformirala se iz domaće hrvatske i lokalno fokusirane tvrtke u međunarodnu grupaciju s 29 objekata i oko 100 tisuća smještajnih jedinica. Ukupni prihodi u 2023. s rastom od 16 posto dosegli su 126 milijuna eura. Većinski vlasnik je tvrtka Dvadeset Osam, predsjednik Uprave je Reuel Slonim, a predsjednik Nadzornog odbora Boris Ivesha. Tvrtka sa sjedištem u Puli zapošljava više od 1300 djelatnika.

Aminess
Od društva koje je 1970. poslovalo u sklopu porečkih i umaških turističkih poduzeća, Laguna Novigrad prerasla je u jednu od najvećih turističkih kompanija u RH. Pod brendom Aminess Hotels&Resorts danas je ukupno 13 hotela, 4 kampa, naselje od 80 vila te 92 apartmana na Jadranu. Većinski vlasnik društva je Auctor kapital iz Zagreba. Aminess Khalani Beach Hotel, otvoren 2022. u Makarskoj, podignut uz greenfield investiciju vrijednu 50 milijuna eura, posljednji je u nizu luksuznih pojačanja tvrtke kojoj je na čelu predsjednica Uprave Zrinka Bokulić. U 2022. Grupa je ostvarila prihod od 38,3 milijuna eura.

Plava laguna
Uz 20 hotela, 10 apartmanskih naselja i 9 kampova, turistička kompanija sa 17 tisuća smještajnih jedinica koja posluje u Poreču i Umagu, upravlja i s dvije marine u kojima raspolaže s 360 vezova, te nizom ugostiteljskih, sportskih i ostalih sadržaja. Na samom vrhuncu turističke sezone zapošljava više od 3000 radnika, a godišnje ostvari više od 5 milijuna noćenja. Tijekom 2022. ostvarila je prihode na razini 187 milijuna eura. Većinski vlasnik (84,24% dionica) je Adriatic Investment group, a na čelu Uprave je Dragan Pujas.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa