video

Ugostitelj o lovcima: 'Malo kad jedu divljač, ali pojedu...'

0
Dušan Černjul (foto: HRT)
Dušan Černjul (foto: HRT)

Lovni turizam nakon pandemije polako se oporavlja. U istarska su se lovišta vratili Talijani koji sada dolaze u lov na šljuke. Nisu to neki veliki brojevi, no u ovo zimsko, za turizam škrto doba, svaki zarađeni euro veseli, piše Klara Dujmović za HRT s kojeg prenosimo dio članka u nastavku.

Kako bi kod nas smjeli loviti - stranci moraju platiti kotizaciju lokalnom lovačkom društvu, angažirati domaćeg - lovca pratitelja, no prije svega kupiti iskaznicu Hrvatskog lovačkog saveza. S početkom ove lovne godine tu ima promjena. - Cijena je godišnje iskaznice za lov sa 66 porasla na 300 eura. Riječ je o povećanju od 350%. Mislim da je to pretjerano, naglasio je Moreno Vaciloto, lovac iz Italije.

 

Uz poskupljenje lovačkih iskaznica, na dolazak lovaca utječe i blaga zima.... Manje je divljači, pa i lovaca. Prošle je godine u Istri bilo oko 1200 stranih lovaca. Prije pandemije - više.

- Činjenica je da je putem lovačkog saveza Istarske županije godišnje izdavano i preko 1800 lovnih karata, od ukupno 7,8,9 tisuća karata koje su izdane na području Republike Hrvatske, rekao je Gracijano Prekalj, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije. A oni koji dolaze popunjavaju smještajne objekte, posjećuju lokalne restorane.

- Dobri su, bogatuni su, imaju novaca i dobri su potrošači. Malo kad jedu divljač, ali pojedu dobru ribu, Dušan Černjul, ugostitelj. Prihod od lovnog turizma nije zanemariv. Procjenjuje se da u Istri strani lovci godišnje potroše oko 2 milijuna eura, javila je Klara Dujmović za HRT gdje pogledajte video.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa