razgovor: hrvoje felker

S direktorom pošte za Istarsku županiju o aktualnim temama

0
Hrvoje Felker
Hrvoje Felker

Hrvoje Felker izvršni je direktor mreže poštanskih ureda Hrvatske pošte u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Evo što nam je u kratkom interviewu ispričao o prelasku na euro, problematici malih poštanskih ureda i ostalim aktualnim temama.

* Kako u poštanskim uredima u Istri protječe prelazak na euro?
- Konverzija u istarskim poštanskim uredima kao i u uredima u ostatku Hrvatske protječe dobro i bez poteškoća. Na projektu uvođenja eura sustavno smo radili dulje od godinu dana te smo za naše radnike pripremili vodiče i edukacije s najvažnijim informacijama koje trebaju znati o cijelom procesu prelaska na novu valutu.

Zamjena kuna za eure do kraja 2023. godine

Među uslugama koje nudi Hrvatska pošta su mjenjačko i bankarsko poslovanje stoga su naši radnici u poštanskim uredima već bili dobro upoznati s raznim valutama, naročito eurom. Sama priprema za konverziju bila je opsežna te je obuhvaćala cjelokupno poslovanje - od pripreme softwarea do kompleksnih sigurnosnih aspekata.

* Što je u poslovnom smislu obilježilo poslovnu godinu 2022. na Vašem području, a što planirate za 2023.?
- Prošla godina bila je sadržajna i puna izazova. Obilježila ju je odlična turistička sezona, prethodno spomenute opsežne pripreme za uvođenje eura te rastući troškovi poslovanja na koje utječu cijene energenata.

 

Naši korisnici do kraja 2023. mogu zamijeniti kune u eure u 1016 poštanskih ureda diljem Hrvatske, stoga ćemo se ove godine prvenstveno baviti konverzijama i osigurati da se i dalje odvijaju prema planu.

* U mnogim malim mjestima u Istri poštanski ured radi jednom ili dva dana u tjednu. Ima li to smisla?
- Radna vremena poštanskih ureda prilagođavaju se kontinuitetu korištenja usluga od strane korisnika, ali i drugih procesa koji se vežu uz poslovanje na lokacijama. To vrijedi za svih 1016 poštanskih ureda Hrvatske pošte diljem Hrvatske, uključujući i manja mjesta u Istri. Praćenje korištenja od strane korisnika provodi se na mjesečnoj, ali i sezonskoj razini.

* Čujem da unutar područja nekog grada ili općine u Istri, primjerice iz jednog naselja u drugo na udaljenosti od 10 km, pošta putuje neobično dugo. Zašto je to tako? Možda zbog sabiranja svih pošiljki u Puli?
- Bez konkretnih podataka o pošiljkama nažalost ne mogu dati konkretniji odgovor. Poštanske rute i procesi optimizirani su tako da pošiljka u propisanom roku bude dostavljena na adresi primatelja, i to neovisno radi li se o velikom gradu poput Rijeke i Pule ili malom istarskom mjestu.

Nova infrastruktura ključna je za rast paketnog poslovanja i velike količine pošiljaka koje nam svakodnevno pristižu. Mreža modernih sortirnica tu nam je od presudne važnosti, a upravo smo tu mrežu zaokružili početkom 2022. otvaranjem poslovnog objekta u Kukuljanovu čime smo dodatno podigli kvalitetu poštanskih usluga za stanovnike zapadne Hrvatske, odnosno Istarske i Primorsko-goranske županije.

* Nekad su uglavnom poštari godinama bili iste osobe, koje su dobro poznavale teren i korisnike. Sad se to mijenja. Vaš komentar?
- Nedostatak i fluktuacija radne snage, osobito u vrijeme turističke sezone, problem je s kojim se suočava sve veći broj poslodavaca, kako u Republici Hrvatskoj, tako i šire. Uvijek postoji uobičajena fluktuacija zbog koje je potrebno dodatno zapošljavanje, a kao turistička zemlja tijekom sezone imamo potrebu za većim brojem radnika.

Zgrada u Puli kulturno dobro

Na takve izazove odgovaramo poduzimanjem različitih mjere kojima nastoji privući nove, ali i zadržati postojeće radnike. U proteklim godinama primanja svih kolega na operativnim radnim mjestima, što uključuje i poštare, značajno su porasla. Samo tijekom 2022. plaće poštara porasla je 20 posto. Radnici također ostvaruju mogućnost isplate varijabilnog dijela plaće na mjesečnoj razini ovisno o njihovoj učinkovitosti.

Tri puta godišnje isplaćuju se godišnje nagrade, a moguće je ostvariti i godišnju nagradu za izvrsnost na temelju radnog učinka. Trenutno imamo aktivnih nekoliko natječaja za radna mjesta poštara za opću i ekspres dostavu te operatera u poštanskim uredima.

* Zgrada pošte u Puli na Danteovom trgu je pravi arhitektonski biser. Jeste li ju posjetili i postoje li neki planovi sa zgradom?
- Zgradu Pošte na Danteovom trgu redovito posjećujem zbog prirode posla. Zgrada ima status kulturnog dobra te planiramo u budućnosti kompletnu nekretninu staviti u funkciju.

* Inače ste iz Rijeke. Dolazite li privatno ili poslovno u Istru i kakvi su Vam dojmovi?
- Ja vodim poštanske urede u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji tako da mi je Istra i radno mjesto, a i privatno je jako često posjećujem te uživam u njenoj ljepoti i raznolikosti. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa