POGLEDAJTE VIDEO!

Na predstavljanju festivala Labina govorio i redatelj Rajko Grlić

1
Sonja Damjanović, Valter Glavičić, Vesna Pantić i Rajko Grlić
Sonja Damjanović, Valter Glavičić, Vesna Pantić i Rajko Grlić

Na Torionu je 29. travnja održana druga konferencije za medije u povodu predstavljanja programa Festivala umjetnosti i tolerancije – LABINA, koji će se održati u starogradskoj jezgri 19. do 21. svibnja. Novinarima su se obratili gradonačelnik Valter Glavičić, izbornica i umjetnička direktorica Festivala, prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta Sonja Damjanović, hrvatski filmski redatelj, scenarist i producent Rajko Grlić te Vesna Pantić, urednica novosadskog časopisa za djecu „Maštalica“.

Grlić je istaknuo da bez umjetnosti nema tolerancije.

„Umjetnost je polje slobode, a kada s nekim dijelite polje slobode, onda postajete tolerantni. To je cilj umjetnosti, ako umjetnost može imati cilj, da komunicira. Svako umjetničko djelo postaje takvo, ne samo po onome tko ga je napravio, nego i onoj trećoj strani tog važnog trokuta, a je onaj tko ga konzumira. U tom trokutu se rađa tolerancija. Zato su sredine koje imaju razvijenu umjetnost vrlo tolerantne, a sredine koje zaboravljaju da je važno imati je postaju dobro živeće, ali netolerantne sredine. To nas cijela Europa i njena historija uče. Labin je grad koji je zaslužio da ima festival, a festival znači veselje. Ako to veselje želi pripomoći toleranciji, a to je danas izuzetno važno jer Hrvatska postaje vrlo netolerantna zemlja, onda je to dvostruki razlog za postojanje jednog festivala“, kaže Grlić.

Zamoljena da iz programa izdvoji nekoliko najvažnijih priredaba, Damjanović je odgovorila: „Izdvojila bih monodramu Mie Begović 'Sve što sam prešutjela', zatim gostovanje BITEF Teatra i predstavu koja će se igrati: u muzeju, galeriji i teatrinu i Zijada Sokolovića, koji će izvesti predstavu u Raši. Isto tako izdvojila bih 'Molitvu za mir', koncert operne pjevačice Verice Pejić uz klavirsku pratnju Aleksandra Bahuna na kojemu ćemo čuti pola ruskih, pola ukrajinskih kompozicija. Muzički koncerti će biti sjajni, očekujemo puni sudionika, posebno kolega iz Labina koji će se uključiti, a na posljednjoj večeri svirat ćemo svi zajedno. Istra i Vojvodina kao bratske regije surađuju već dvadesetak godina i sada ćemo tu suradnju proširiti na razne umjetnike, i vaše i naše.“ 

„Časopis 'Maštalica' u Labin donosi razglednice Novog Sada koje su crtala djeca iz predškolske ustanove i nekih osnovnih škola, a labinska djeca će na radionicama crtati svoj grad, njegove trgove, ulice i mjesta koja su njima važna i to će poslati svojim prijateljima u NS. Ja se iskreno nadam da će ta suradnja zaživjeti. Što se tiče humanitarne akcije, izrađivat ćemo licitarska srca i njihovom prodaju prikupljati sredstva za mamograf“, rekla nam je Pantić.

Humanitarna akcija prikupljanja sredstava za mamograf

Gradonačelnik Glavičić je na kraju konferencije objavio početak humanitarne akcije prikupljanja sredstava za mamograf.

„Na ovoj presici pripalo mi je ogromno zadovoljstvo da mogu najaviti ono što smo svi dugo vremena očekivali, a to je trenutak kada pokrećemo humanitarnu akciju za nabavku mamografa za cijelu Labinštinu. Od današnjeg dana svi građani, sve tvrtke, svi ljudi dobre volje i veliko srca mogu obaviti dobrovoljne uplate vezane za nabavku mamografa. Ciljani iznos je milijun kuna. Svjesni smo da je to puno, ali tu je Grad i okolne općine koji će sigurno pripomoći iz proračunskih proračuna. Posebno je lijepo što će festival Labina biti humanitaran festival gdje svatko može pripomoći“, kazao je Glavičić.

Konferenciju je moderirala Ana Černjul.

Podsjetimo se, Festival Labina je eklektički festival, prvenstveno izvođačkih umjetnosti, koji spaja ideje i stvaralaštvo različitih vidova kulture u poruku  tolerancije. Opći cilj ovoga projekta je promocija vrhunskog europskog kulturnog nasljeđa koji je temeljen na mnogobrojnim regionalnim i lokalnim kulturnim baštinama pri čemu je naglasak prekograničnoj kulturnoj suradnji. Zadatak je profiliranje Festivala Labina u jedan od festivalskih centara koji će biti prepoznat po izvrsnosti i multikulturalnosti, a njegov specifičan cilj je pozicioniranje na kulturnoj mapi Istre, Hrvatske i Europe kao potpuno nov, ili sigurno vrlo rijedak, manifestacijski koncept. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Program Labine OVDJE.
Žiro račun za mamograf OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa