Pula: Obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

0
Gradonačelnik Boris Miletić je pomogao djeci da izrežu tri metra dugu slavljeničku tortu
Gradonačelnik Boris Miletić je pomogao djeci da izrežu tri metra dugu slavljeničku tortu

U pulskom Down sindrom centru, 21. ožujka, održala se  svečanost povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, transnacionalne europske komunikacijske pod sloganom „Down sindrom, pa što!“, u koju je uključeno 12 nacija i 15 zemalja.

Prisutnima se obratila ravnateljica Centra Branka Butorac, koja je u svojem govoru naglasila kako se ova središnja državna proslava održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića, Potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike Milanke Opačić te pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pule. Butorac je kazala kako su različiti genomi bogatstvo čovjeka te kako danas u Puli dokazujemo zajedno da djeca koja boluju od Down sindroma mogu sve, a naglasila je važnost uključivanja osoba s Downovim sindromom u lokalne sredine sa svrhom poboljšanja kvalitete njihovog života. Ravnateljica Centra zahvalila je direktoru Calucema Alfredu Blažini na izdašnoj donaciji od 35 tisuća kuna uz pomoć koje je Centar nabavio uređaje bijele tehnike, i to perilicu rublja, hladnjak i zamrzivač za potrebe korisnika.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić u kratkom obraćanju pozdravila je sve nazočne, a posebno roditelje i djecu Centra, te je pozvala na daljnju suradnju za dobrobit cijele zajednice.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što je upravo Pula odabrana kao središte proslave Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom te je kazao kako je Centar ponos našeg grada, zaželjevši mu mnogo uspjeha u daljnjem radu. Miletić je pomogao djeci da izrežu tri metra dugu slavljeničku tortu koju su izradili učenici srednje Strukovne škole E. Kumičića iz Rovinja.

Posebni gosti svečanosti bili su učenici srednje škole iz Francuske i izaslanica veleposlanice Republike Francuske Jasnu Bass, koja je izrazila svoje zadovoljstvo pozivom da prisustvuje na svečanosti te zahvalila ravnateljici na trudu koji ulaže kako bi se poboljšao život djece sa Downovim sindromom.

Podršku proslavi Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom su došli pružiti i učenici srednje Tehničke škole Pule, Opće gimnazije Pula, predstavnici Zdravog Grada Rijeka Irena Deže Starčević, predstavnica Zdravog Grada Opatije Zlata Torbarina, ravnatelj Srednje škole Opatija Damjan Miletić, ravnatelj SŠEK iz Rovinja Ivan Sazdevski te predstavnici CZSS Pula i CZSS Opatija.

U sklopu manifestacije se održao bogati kulturno-zabavni program uz nastupe polaznika pulskih dječjih vrtića, plesača AB original i Sense&Dancea.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa