Danijel Ferić:

'Tražimo uvrštavanje Kaštijuna na dnevni red Županijske skupštine'

08.09.2021 - 11:45
Danijel Ferić
Danijel Ferić

U prostorijama pulskog SDP-a 8. rujna održana je press konferencija na temu dopuna dnvenog reda županijske skupštine, koje je zatražio županijski vijećnik Danijel Ferić.

I dok je Grad Pula održao čak četiri sjednice od kad je konstituirano Gradsko vijeće, unatoč našim pozivima da župan sazove hitnu sjednicu Županijske skupštine vezano za situaciju na Kaštijunu, to se na žalost nije dogodilo – rekao je u uvodu Danijel Ferić.

Tek druga sjednica od konstituiranja novog saziva

"Sutrašnja sjednica Županijske skupštine je tek druga od konstituiranja novog saziva i na njoj na žalost nama niti jedne točke vezano za događanja na Kaštijunu, unatoč ogorčenim građanima koji su u nedjelju prosvjedovali. Kao što sam najavio na nedjeljnom velikom prosvjedu, SDP je u proceduru dopune dnevnog reda uputio čak 6 važnih točaka", istaknuo je Danijel Ferić i nastavio sa svojim izlaganjem:

"Ona najbitnija odnosi se na usvajanje zaključka o provođenju ekološke studije utjecaja ŽCGO Kaštijun na zdravlje mještana i osiguravanje uvjeta za zatvaranje ŽCGO Kaštijun te pronalazak alternativnog rješenja za zbrinjavanje otpada. Podsjetit ću da je istovjetan Zaključak usvojila skupština PGŽ u srpnju 2020. godine i koju su jednoglasno podržale sve političke stranke u skupštini, uključujući i IDS", istaknuo je Ferić.

 

Sljedeća točka odnosi se nužnost pronalaska odgovarajuće lokacije za izgradnju bioplinskog postrojenja za zbrinjavanje biološkog otpada od strane župana Istarske županije i županijske ustanove Zavoda za prostorno planiranje IŽ.

"Ova točka je usko vezana za rješavanje nagomilanih problema na ŽCGO Kaštijun. Tu su još i dvije točke vezane za pronalazak odgovarajuće lokacije za izgradnju sušione za fekalni mulj i centra za gospodarenje glomaznim otpadom koju je IDSova vlast također htjela ugurati na Kaštijun. Ali no passaran", rekao je Ferić.

"Po obje točke zadužuju se također župan Istarske županije i županijska ustanova Zavoda za prostorno planiranje. Napominjem da nam je neprihvatljiva ideja da se to smjesti na Kaštijun. Građani južne Istre su već dovoljno ispaštali.

Hitno donošenje Plana gospodarenja otpadom

Od župana Istarske županije tražimo i hitno donošenje Plana gospodarenja otpadom koji novom zakonskom regulativom postaje obveza županije, a ne kao i do sada gradova i općina. Zbog svih nagomilanih problema u Istri rok županu za izradu Plana je 30.06.2022. godine.

Naposljetku, od nove uprave Kaštijuna tražimo da vijećnicima Županijske skupštine dostavi cjelovito izvješće o eksploziji boksa 2 koji se dogodio 28.05. i koja je prigodno zataškana pred izbore unatoč višemilijunskoj nastaloj šteti koju će opet platiti istarski porezni obveznici. Od predsjednice županijske skupštine očekujemo da uvrsti svih 6 točaka koje smo predložili i da se ne skriva iza sada uskoro već bivšeg stranačkog šefa", zaključio je Danijel Ferić svoje obraćanje.

Tweet

Posljednje novosti