lokalni izbori u istri

Blagonić: 'Učlanjenjem u IDS mnogi su otkrili poduzetnički genij'

1
 Sandi Blagonić (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Sandi Blagonić (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

U sklopu ankete o prognozama Pazinjana uoči lokalnih izbora, a koju smo objavili ovdje, za mišljenje smo pitali i etnologa, bivšeg gradskog vijećnika i kandidata za gradonačelnika na izborima 2013. godine Sandija Blagonića. U nastavku objavljujemo njegovu izjavu.

"Jedan od temeljnih političkih aksioma na istarskom političkom tržištu koji se godinama, napose u neformalnim razgovorima s entuzijastičnijim IDS-ovcima može čuti glasi po prilici ovako: 'Moremo kandidirat i tovara, on će, ako je IDS-ov, pobijedit.' Ovisno o tome kako se čita, ova slavodobitna konstatacija višestruko može kompromitirati aktere koje izravno ili posredno uključuje: IDS-ove kandidate koji i ne moraju posjedovati kvalitete veće od stočnih: blagodareći pomodnom trendu rodne zastupljenosti, u slučaju Pule, deblji je kraj izvukao tovar, pa će IDS Puljanima ove nedjelje ponuditi Elenu Puh Belci.

S druge strane ni mnogi odani glasači stranke koja mu je spremna ponuditi tovara ili, na primjer, tek nešto elokventnijeg Valtera Flegu, ne bi trebali gajiti iluzije o poštovanju i respektu koje IDS-ova vrhuška gaji prema njima i od čijih glasova živi. Sugerirati pak da su glasači IDS-a kognitivno zakinuti pojedinci kojima se na političkom tržištu (pod uvjetom da dolazi s kozom) može podvaliti doslovce svašta bilo bi vulgarno pojednostavljenje.

Od stranke koja se početkom devedesetih snažno suprotstavila hrvatskom nacionalizmu, IDS se pretvorio u regionalno moćnu ortačko-burazersku partiju. Učlanjenjem u IDS mnogi su proteklih desetljeća, preko noći, otkrili svoj poduzetnički genij. Stoga, dio glasača IDS-a nikako nisu pojedinci pogodni za jeftinu manipulaciju. Štoviše, dio njih, upravo su racionalno usmjereni akteri koji se, s većim ili manjim uspjehom, godinama ugrađuju u sve kompaktniju mrežu nepotističko-klijentelističkih odnosa koja im na Poluotoku omogućava umnožavanje ugleda, moći i bogatstva. Stoga je malo tko motiviran za izlazak na izbore poput njih. Ti racionalni pojedinci ipak ne bi bili dovoljni za hegemonijsku poziciju IDS-a da ova stranka, ponajprije kroz identitetsku politiku, istovremeno ne računa na mirijade istrijanskih luzera kojima je, poput istovrsnika preko Učke, dano da glođu kosti nacionalnog ili, u istarskom slučaju, regionalnog ponosa; kako je pisao Franz Werfel: 'Ako je netko baš nitko i ništa, u svakom slučaju nekamo pripada.'

Regionalni politički diskurs pun je logički problematičnih truizama, poput onog da IDS-ovi načelnici i gradonačelnici imaju iskustva, pa valja nastaviti glasati za njih. Pritom, iz te je tobožnje očiglednosti, isključeno pitanje o tome koliko može biti motiviran onaj kojemu je pobjeda, čak i tovarolikom, unaprijed osigurana? Nisu li upravo ostali kandidati, kako bi se nametnuli, prisiljeni misliti izvan političkih konfekcijskih okvira? Možda je upravo 'glasanje za iste', jedan od razloga zašto Istra u gotovo 30 godina nije iznjedrila gotovo nijedan projekt koji bi išta značio na turističkoj, gospodarskoj ili kulturnoj karti Europe?

Pišući danas ove retke iz Pazina, u mnogome paradigmatičnom za dobar dio Istre, valja unaprijed, na nedjeljnim izborima, proglasiti pobjedu Renata Krulčića. (Istini za volju, nekako je nehajno i svakako nepravedno reći da će pobijediti Renato Krulčić, ispravnije je reći da će pobjediti IDS-ov kandidat, a njegovo ime ili Si-vi,  spadaju u, na ovom mjestu, nepotrebne i zamorne finese).

Nakon što HDZ nije izašao sa svojim kandidatom, može se pretpostaviti da će pazinskih nevažećih glasova biti više za gradonačelnike nego za stranačke liste. Pa ipak, glasovi HDZ-ovih simpatizera, prilično je izvjesno, u najvećoj će se mjeri sliti IDS-ovu kandidatu koji je prije osam godina, tik pred izbore, na (kako ironično) Trgu Slobode potpisao inicijativu opskurne udruge Željke Markić U ime obitelji, koja je izravno bila usmjerena na ustavno dokinuće prava dijelu hrvatskih građana. Željezničar Krulćić koji svoje gradonačelnikovanje zahvaljuje isključivo partijskoj pripadnosti  vjerojatno i nije odviše razumio šire konzekvence tog svog čina.

U prošlom sazivu gradskog vijeća svakako najagilnija, nesumnjivo politički kompetentna Suzana Jašić ispred Možemo! I SDP-ov Boris Demark koji je iz doma u Brkaču puno učinio za uključivanje isključenih u zajednicu borit će se za drugo mjesto i to će biti najzanimljiviji dio pazinskih izbora. Zatreba li IDS-u glas u Gradskom vijeću, on će podršku dobiti od SDP-a, što u budućnosti sve manje šanse daje SDP-ovu kandidatu.

Uspije li biti konstruktivna opozicija, uspije li u naredne četiri godine zahvatiti šire od onih koji su do jučer glasali za nezavisnu listu Valtera Milohanića, te mobilizirati dio glasača do danas naklonjenih SDP-u, pa i razočaranih (uslijed puno krokodila i male bare) IDS-ovih simpatizera, ublaži li, umnogome nepravedno ozloglašeni aktivistički imidž, Suzana Jašić bi, pod uvjetom da Možemo! infrastrukturno i političkim utjecajem ojača, u perspektivi, pazinske izbore za četiri godine mogla učiniti, ako ništa, napokon neizvjesnijim.", napisao je Sandi Blagonić.

Reakciju iz pazinskog SDP-a pronađite ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa