Labin je Grad za mlade!

Samo jedan istarski grad nosi titulu Grada za mlade

0
Federika Mohorović Čekada
Federika Mohorović Čekada

Samo devet hrvatskih gradova ponosno nosi novu titulu Grada za mlade. Među njima, jedini istarski grad je Grad Labin!

Naime, Udruga gradova u suradnji s partnerima - Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, Mrežom mladih Hrvatske i Savezom Društava “Naša djeca” dodijelila je Gradu Labinu certifikat „Grad za mlade“ za razdoblje od 2021. do 2024. godine!

Prvi preduvjet za prijavu bilo je prihvaćanje Europske povelje o radu s mladima na lokalnoj razini, što je učinio 81 hrvatski grad. Prijavu su u roku podnijela 32 grada, a samo 9 je dobitnika na ovom, prvom javnom pozivu.

Grad Labin uspio je zadovoljiti minimalno  70% dosegnutih standarda kvalitete lokalnih politika za mlade unutar osam glavnih tematskih područja, a to su: Participacija; Demografski poticaji i mjere; Zapošljavanje; Mobilnost; Zdravlje i sport; Rad s mladima i kultura; Obrazovanje; Informiranje.

Certifikat se dodjeljuje na razdoblje od tri godine, odnosno za razdoblje od 2021. do 2024. godine, a za produljenje istog nakon 3 godine, Grad mora u najmanjoj mjeri zadržati razinu koju je imao prilikom dobivanja prethodnog certifikata.

U izradi prijave za stjecanje certifikata „Grad za mlade“ sudjelovala je radna skupina na čelu sa dogradonačelnicom, Federikom Mohorović Čekada, koja je i koordinatorica ovog projekta.

"Prijava je obuhvaćala osam tematskih područja, a za dokazati postojanje određenih mjera, valjalo se potruditi. Jedan od uvjeta je i taj da se ne smije raditi o ad hoc mjerama koje neki grad može uvesti neposredno prije prijave na ovaj javni poziv, nego mjera mora biti implementirana minimalno šest mjeseci prije raspisivanja poziva. Poanta cijele ove priče nije u certifikatu kao komadu papira, nego u svakoj pojedinoj mjeri za naše mlade koja se promišlja za njih i zajedno s njima. Napravili smo izvanrednu analizu stanja u našem gradu i uvidjeli sve pozitivne stvari kojih ima mnogo, ali smo itekako svjesni i nedostataka. I njih ćemo, korak po korak, rješavati. Krajnji cilj je zadržati mlade u  našem gradu, pa i privući "neke nove klince"! Po pitanju rada s mladima, ovo je kruna našeg mandata, zasluženo priznanje i dokaz da smo na pravom putu!", izjavila je dogradonačelnica Mohorović Čekada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa