28. veljače i 1. ožujka

Više od 80 proizvođača na Danima meda u Pazinu

Piše: Istarski.hr

20.02.2025 - 12:38

„Posljednjeg vikenda u veljači Pazin ponovno postaje središte pčelarstva i meda, a svi koji dođu imat će priliku upoznati se s bogatstvom pčelarskih proizvoda, sudjelovati u edukativnim predavanjima te osjetiti tradiciju pčelarstva u Pazinu i na Pazinštini, povezanost s očuvanom prirodom i našim ruralnim krajevima koji pružaju idealne uvjete pčelama za proizvodnju visokokvalitetnog meda“, istaknula je gradonačelnica Suzana Jašić na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su predstavljeni program i novosti ovogodišnje manifestacije 19. Dani meda.

Manifestacija će se održati 28. veljače i 1. ožujka 2025. godine u Školsko - gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu. Ovaj događaj okuplja pčelare, proizvođače i ljubitelje meda, promovirajući pčelarstvo i njegove proizvode. Sajam potiče interes za pčelarstvo, a pčelari i proizvođači meda imaju priliku predstaviti svoje proizvode, povezati se s kupcima te ostvariti poslovne suradnje. Organizator je Udruga pčelara LIPA iz Pazina, uz podršku Istarske županije, Grada Pazina, Udruženja obrtnika Pazin, Pazin sporta d.o.o. i drugih partnera. Službeno otvorenje je u petak, 28. veljače, u 10 sati, a ulaz na sajam i prisustvovanje predavanjima je besplatan.

Pazinski med dio imidža Pazina

„Dani meda su rezultat uključivanja i suradnje velikog broja subjekata, no prije svega uloženog napora pazinske Udruge pčelara LIPA koja je prepoznala važnost očuvanja, promocije i razvoja kulture bavljenja pčelarstvom“, naglasila je gradonačelnica Suzana Jašić. Dodala je kako je zahvaljujući ovoj manifestaciji, pazinski med postao prepoznatljiv brend, sinonim za kvalitetu i tradiciju, te kako je postao dio identiteta Pazina.

Osim prodajno-izložbenog dijela, Dani meda poznati su po svojim stručnim i edukativnim predavanjima. Sajam svake godine posjeti više od 20 tisuća ljudi iz Hrvatske i susjednih zemalja. Poseban naglasak stavljen je na edukaciju, kako pčelara tako i najmlađih posjetitelja, kroz edukativne aktivnosti u vrtićima i školama kojima je tako učenje o važnosti pčela za eko sustav dio obrazovanja.

Da su Dani meda brend i najznačajnija medna manifestacija u Istri koja promovira pčele i pčelarstvo, istaknuo je i Graciano Prekalj, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije. Zahvalivši se Udruzi i Gradu Pazinu kao domaćinu, naglasio je kako Istarska županija od prvog dana podupire manifestaciju. „Manifestacija je dostigla zavidnu međunarodnu razinu, a njezin značaj u promociji važnosti meda i pčela kroz edukativna i znanstvena predavanja te doprinos u potrošnji domaćeg meda iznimno je vrijedan“ istaknuo je Prekalj te naglasio kako je kruna pčelarima, a i samim potrošačima, nacionalna oznaka izvornosti istarskog meda.

Izlagači iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Srbije

Predsjednik Udruge pčelara LIPA Tonči Ferenčić istaknuo je da će ove godine na Danima meda sudjelovati više od 80 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Srbije, a posebno ga veseli veliki interes vrtićkih grupa iz cijele Istre. Naglasio je i da, pored izlagača, velik interes ove godine iskazuju i sami posjetitelji koji se već interesiraju za izložbeni dio i sam program. Govoreći o izložbenom dijelu, Ferenčić je istaknuo kako je medna godina bila izuzetno loša te da pazinski pčelari već neko vrijeme ne prodaju med na kućnom pragu, već ga čuvaju za Dane meda. „Meda će biti, i to izuzetno kvalitetnog, što je pokazalo i senzorsko ocjenjivanje meda“,  naglasio je Ferenčić.

Ove je godine održano 27. senzorsko ocjenjivanje meda istarskih proizvođača na koje je pristiglo 32 uzorka.  Najbolji među njima bit će nagrađeni prvog dana manifestacije, u petak 28. veljače u večernjim satima (17:00 sati), a tada će ujedno biti nagrađeni i najbolji radovi osnovaca koji su pristigli na likovno–literarni natječaj koji je provela pazinska OŠ Vladimira Nazora među osnovnim školama Istarske županije. Novost je ove godine i promocija polaznika koji su prošli tečaj senzorski analitičar meda.

Kao što je rečeno, manifestacija je, dakle, značajna i po stručnim predavanjima koji će se odvijati tijekom petka i subote u polivalentnoj dvorani. Pored stručnih skupova o zaštiti izvornosti istarskog meda i utjecaju povećanja broja kuća za odmor na pčelarstvo,  koji su na rasporedu prvog dana (petak, 28. veljače) u 11:30 sati, odnosno 12:00 sati, nakon svečanog otvaranja, naglasak je stavljen na subotu, 1. ožujka, kada je  prvo predavanje na rasporedu već u 9:00 sati na temu „Selekcija pčela, uzgoj matica i rano formiranje rojeva“, a nakon toga u 10:30 sati govora će biti na temu „Uspješno pčelarenje, greške i kako ih izbjeći“ (predavač: Miodrag Mića Petrović, profesionalni pčelar). U 11:30 sati slijedi također zanimljivo predavanje „Invazivne (medonosne) vrste kao lijek i hrana“, dok blok predavanja završava temom „Uloga i značaj pčela“ (predavač: Korado Korlević, hrvatski znanstvenik i futurist) koje je na rasporedu od 13:00 sati.

Interpretacijska šetnja i kutak za djecu

Novost ovogodišnje manifestacije je i interpretacijska šetnja „Od lipine sjene do pčelinje košnice“  koja će se održati u subotu od 11:30 do 12:30 i od 14:00 do 15:30 sati. Šetnju parkom, uz interaktivnu  priču o udruzi, pčelarstvu i pčelama, vodit će je  Nina Brečević i Ana Baričević (prijave na Info punktu).

Također, tijekom cijele manifestacije bit će organiziran kutak za djecu na temu pčela i pčelarstva, smješten na ulazu u dvoranu. Djeca će moći sudjelovati u edukativnim radionicama, dok roditelji mogu u miru razgledati sajam, kupiti med ili prisustvovati predavanjima.

Manifestaciju prate i trgovine u centru Pazina koje će i ove godine za vrijeme sajma nuditi popuste od 20% pa i do 70 % na dio asortimana, dok će neke trgovine imati i produženo radno vrijeme.  Sudjeluju: Trgovina Tony, Trgovina Maja, Trgovina Metraža Štefi, Trgovina Aksea, Trgovina Nika, Trgovina AMDS, Amica, Poklončić, Trgovina Libar, Niki Shoes i Niki Fashion Corner, Lulu and Lolita.

Također, posjetitelji mogu uživati u Danima mednih delicija, koji traju do kraja veljače, uz jelovnike obogaćene pčelinjim proizvodima u sedam ugostiteljskih objekata u središnjoj Istri.

Tweet

Posljednje novosti