Duh stare Fažane traži pokretanje postupka protiv Koraća

0
Radomir Korać
Radomir Korać

Stara jezgra Fažane, koja je registrirana kao zaštićena kulturno - povijesna urbanistička cjelina, u visokom je riziku od požara - tvrdi udruga 'Duh Stare Fažane' u svojoj sudskoj prijavi protiv načelnika općine Radomira Koraća. Ugroženi žitelji stare jezgre Fažane traže hitnu zaštitu ljudskih prava i svog mjesta. 

Prijavama nadležnoj inspekciji nastavljaju svoju borbu za, kako tvrde, spašavanje stare jezgre ovog mjesta od gubitaka ljudskih života i zaštićenog kulturnog dobra. Kako javljaju, odavno je prošao rok za ispunjavanje naređenih mjera od strane inspektora MUP-a Igora Brajkovića koji je ljetos proveo nadzor i potpisao zapisnik. Rok za poštivanje mjera kojima bi se spriječilo moguće izbijanje katastrofalnog požara istekao je u studenom 2020., a dodatni rok inspekcije MUP-a za ispunjenje naloženih mjera istekao je 18 veljače 2021. te je nadležno tijelo MUP-a, služba civilne zaštite Pazin, Odjel protupožarne inspekcije čiji  je voditelj i odgovorna osoba Moreno Kanciani, dužno podnijeti optužni prijedlog protiv Općine Fažana i odgovorne osobe općine, načelnika Radomira Koraća, stoji u priopćenju. 

U centru stare jezgre Fažane, osim mnogobrojnih stalnih stanovnika, te jednog hotela sa kapacitetom od 70 gostiju, rade mnogobrojni objekti za turistički najam i ugostiteljski objekti koji su odlično popunjeni u ljetnoj sezoni. Zdravlje i sigurnost mnogobrojnih turista koji odsjedaju u staroj jezgri te zakonitost rada objekata za turistički najam i ugostiteljskih djelatnika koji upotrebljavaju u svojim kuhinjama otvorene izvore vatre na drva, upitni su u situaciji potpunog nepostojanja zaštite od požara niti mogućnosti pristupa vozilima hitne zdravstvene pomoći. Nadalje, na trgu Sv. Kuzme i Damjana,  locirana je između ostalog i srednjovjekovna župna crkva koja je registrirano zaštićeno kulturno dobro, u kojoj se okupljaju redovno mnogobrojni vjernici i pale se svijeće.

 

Sedam mjeseci od podnošenje prijave od strane udruge Duh Stara Fažana protupožarnoj inspekciji MUP-a, koji je rezultirao prvim protupožarnim inspekcijskim nadzorom MUP-a u staroj jezgri Fažane u mnogo godina, Plan zaštite od požara i dalje nije donesen, požarni putevi su neprohodni, nisu označeni na terenu niti objavljeni na web-u, a na adresu udruge još nije stigla obavijest i dokaz da su hidranti koji nisu bili u funkciji - popravljeni, provjereni i propisno stavljeni u funkciju.

Posljednji Plan požarne zaštite Fažane kao i Procjene rizika ugroženosti od požara donesen je 2014. godine, a od tada se nije revidirao iako je zakonom o Zaštiti od požara čl. 13 obavezno usklađivanje plana obavezno bar jednom godišnje, a donošenje nove procjene rizika najmanje jednom u 5 godina. 

Stoga, udruga Duh Stare Fažane uputila je zahtjev nadležnom organu MUP-a da postupajući po svojim zakonskim ovlastima i dužnostima podnesu optužni prijedlog protiv općine Fažana i načelnika općine Radomira Koraća te u nedostatku odgovornog stava i konstruktivne suradnje od strane Općine na rješavanju ovog pitanja od goruće važnosti za zaštitu života i zdravlja ljudi, hitno izravno postupe i  provedu potrebne mjere efektivne protupožarne zaštite. Oni su zakonom za to ovlašteni pa je njihova moralna i zakonska obveza provođenje zakona te zaštita života i zdravlje ljudi, kao i stare jezgre od oštećenja, navodi se u dopisu Udruge.

Reagiranje iz Općine Fažana pronađite ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa