Reagiranje Općine Fažana na tekst Udruge Duh Stare Fažane

0
Radomir Korać
Radomir Korać

Nakon što smo objavili tekst udruge 'Duh Stare Fažane' o protupožarnoj zaštiti u Fažani, a kojeg možete pročitati ovdje, stigla je reakcija iz Općine Fažana koju objavljujemo u nastavku.

"Sukladno odredbama članaka 40. do 42. Zakon o medijima, (NN 59/04, 84/11, 81/13) zahtijevamo objavu ispravaka objavljene informacije, ovdje predmetno određene, u naslovu Duh stare Fažane traži pokretanje postupka protiv Koraća, na Vašem portalu sa danom objave 13. ožujka 2021. godine, sve to na istom mjestu programskog prostora i na isti način na koji je objavljena predmetna informacija.

U osnovnome, naprijed naznačena objavljena informacija u inicijativi je udruge 'Duh Stare Fažane' da je stara jezgra Fažane, koja je registrirana kao zaštićena kulturno - povijesna urbanistička cjelina, u visokom riziku od požara – koja da to tvrdi u svojoj sudskoj prijavi protiv načelnika općine Radomira Koraća.

PROTUPOŽARNA ZAŠTITA U OPĆINI FAŽANA - STANJE

MUP Ravnateljstvo civilne zaštite, Područni ured CZ Rijeka, Služba CZ Pazin, Odjel inspekcije je obavio nadzor provođenja propisanih mjera od požara na dan 19.08.2020. godine, te je o istome sačinio Zapisnik o inspekcijskom nadzoru Klasa:214-02/20-01/1169, Urbroj:511-01-378-20-1 I.B. (dalje u tekstu: Zapisnik)

Zapisnikom od 19. kolovoza 2020. godine, je utvrđeno  da se građevine stare jezgre Općine Fažana štite vanjskom hidrantskom mrežom sa podzemnim hidrantima. Radi boljeg razumijevanja – građevnom dozvolom za rekonstrukciju dijela prometnih površina, vodovodne mreže i       TK mreže unutar starogradske jezgre Fažana na k.č.1366/1, 1369 i 1379 sve k.o. Fažana, koja je ishodovana 28 studenog 2007. god i postala pravomoćna 14.12.2007. godine, utvrđeno je da - Projektom vodovodne mreže br. 189/2006 kao sastavnog dijela projektne dokumentacije iste dozvole, a temeljem Pravilnika o tehničkim normativima za hidrantsku mrežu za gašenje požara, protupožarna zaštita predmetnog područja riješena je ugradnjom podzemnih hidranata na svakih 100-150 m, sve temeljem Elaborata vodova-vodovodna mreža potvrđen od strane državne geodetske uprave, područni ured Pula od 05.02.2010. godine. Nadalje u  postupku ishodovanja građevne dozvole za navedeni zahvat MUP-Policijska uprava Istarska, Sektor upravnih,  inspekcijskih i poslova civilne zaštite kao nadležnog tijela za zaštitu od požara izdao je potvrdu br. 511-08-19/1-149/448-06 od 28.02.2007. god. na mjere zaštite od požara predviđene u navedenom glavnom projektu br.189/2006 izrađen od „ VODOVOD  PULA“ d.o.o., Pula.

Zapisnikom je izrijekom naznačeno  –  U postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da su vatrogasni pristup objektima stare jezgre prohodni i slobodni u punoj širini. (t.7. zapisnika).  Na vatrogasnim pristupima nisu postavljene terase ugostiteljskih objekata ili nešto drugo što bi priječilo nesmetano kretanje vatrogasnih vozila prilikom vatrogasne intervencije (t.7.1. zapisnika)

Nesporno je nadalje, da je zapisnikom naloženo Općini Fažana otklon nepravilnosti odnosnih na usklađivanje akata Procjene ugroženosti od požara za Općinu Fažana i Plana zaštite i mjeru osiguravanja pristupu jednom od podzemnih vanjskih hidranata, te je revizija procjene ugroženosti od požara i plana zaštite od požara, izrađena po ovlaštenom izrađivaču, na dan 11. studenog 2020. godine, dostavljena MUP, Službi CZ Pazin.

MUP, Služba CZ Pazin, odjel inspekcije, na tako dostavljenu dokumentaciju, utvrdio je načelne primjedbe svojim dopisom od 08. siječnja 2021. godine, odnosno Rješenjem Klasa: UP/I-214-02/21-06/9, Urbroj: 511-01-378-21-1 I.B., od 19.01.2021. godine i zatražio dodatnu uskladu dokumentacije sa Pravilnikom o izradi procjene ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije i zatražio prethodno mišljenje Vatrogasne zajednice Istarske županije  na naznačene dokumente protupožarne zaštite.

U provedenom postupku Općina Fažana ishodovala je prethodno mišljene na Procjenu ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija Općine Fažana, Vatrogasne zajednice Istarske županije, koja je utvrdila pozitivno mišljenje na isti dokument protupožarne zaštite, svojim podneskom Urbroj: 54/2021 od 23. veljače 2021. godine.

Istog je dana Općina Fažana, svojim dopisom Klasa: 214-03/20-01/1, Urbroj: 2168/08-02/00-21-12, MUP Ravnateljstvu civilne zaštite PU CZ Rijeka, Služba CZ Pazin, Odjelu inspekcije, dostavila Procjenu ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije (revizija 2) i Plan zaštite od požara (revizija) na prethodno mišljenje sukladno čl. 13. Zakona o zaštiti od požara, kao i naprijed navedeno prethodno mišljenje nadležne vatrogasne zajednice, na dio Procjene ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije (osobna dostava na isti dan u PU Istarska, Trg Republike 1). MUP Ravnateljstvo CZ, PU CZ Rijeka, Služba CZ Pazin, Odjel inspekcije, na dan 05. ožujka 2021. godine (zaprimljen u OF dana 10.03.) izdalo je Mišljenje Klasa:214-02/21-11/6, Urbroj:511-01-378-21-4, kojim je utvrdilo da su Plan zaštite od požara i Procjena ugroženosti od požara Općine Fažana, izrađeni listopada 2020. godine i veljače 2021. godine, u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i propisima donesenim na temelju zakona.

UMJESTO ZAKLJUČKA

Iz svega naprijed naznačenog, svakom dobronamjernom žitelju Općine Fažana, a i korisniku informacija sa vašeg portala, razvidno je da je Općina Fažana poduzela sve protupožarne mjere i osigurala zaštitu stare jezgre Fažane, vanjskom hidrantskom mrežom sa podzemnim hidrantima. Dakle to je stanje u prostoru Fažane.

Kako Općina Fažana u svemu transparentno i sukladno pozitivnim propisima RH, odnosno općim aktima svog predstavničkog tijela, uređuje sve oblasti u funkcioniranju općine iz svoje nadležnosti, to je u cijelosti kako je naprijed naznačeno postupila po zahtjevu nadležnog tijela MUPa i normativno revidirala svoju protupožarnu dokumentaciju, koja će nakon što je ishodovano prethodno mišljenje MUPa, biti upućena Općinskom vijeću Općine Fažana na razmatranje i usvajanje u najkraćem mogućem roku za isto.

Sasvim na kraju, Fažana ja značajna turistička destinacija ne samo na razini naše županije već promatrano u odnosu na cijelu RH. Naravno da je interes žitelja Fažane da se u vrijeme turističkih gužvi, organizacije terasa za ugostiteljske objekte u sezoni, vodi računa i o hitnim, servisnim i komunalnim službama i njihovom pristupu fažanskoj starogradskoj jezgri. Pri tome želimo naglasiti da Općina Fažana i to sva njezina tijela vode računa o ukupnoj organizaciji komunalnih i svih drugih servisnih poslova i života uopće za vrijeme trajanja turističke sezone. Najbolji dokaz tomu je porast boja turističkih posjeta i noćenja u Fažani, a time i porast standarda njenih žitelja", navodi se u reakciji iz Općine Fažana koju potpisuje načelnik Radomir Korać. Mišljenje Inspekcije Službe civilne zaštite Pazin prema kojem su Plan zaštite od požara i Procjena ugroženosti od požara Općine Fažana u skladu sa zakonom i propisima pogledajte u nastavku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa