Grad Buzet reagirao na tekst o Rujavcu:

'Polovica prisutnih vijećnika oporbe nije podržala izbacivanje'

0
Grad Buzet
Grad Buzet

Na objavu buzetskog SDP-a koju smo prenijeli ovdje reagirao je Upravni odjel za gospodarenje prostorom Grada Buzeta. Reagiranje objavljujemo u nastavku.

"Radi istinitog i sveobuhvatnog informiranja javnosti dužni smo reagirati na Vaš tekst 'Oporba u Buzetu napustila sjednicu Vijeća zbog Urbanističkog plana' objavljenom danas na Vašem portalu. Prilikom izglasavanja Dnevnog reda netočno je kako samo vijećnici iz redova IDS-a nisu podržali izbacivanje točke, već je to učinila i polovica prisutnih vijećnika iz redova oporbe.

Točka pod nazivom 'Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja izdvojenog građevinskog područja izvan naselja gospodarske namjene - ugostiteljsko turističke – Turističko područje Rujavac' predviđa početak procesa izrade Urbanističkog plana uređenja navedenog područja, a ne kako se to sugerira da Odluka zamišlja izgradnju navedenih smještajnih kapaciteta. Ova je Odluka ujedno trebala i odgovoriti na sva pitanja koja su dva vijećnika tražila, a to je da se razjasne okolnosti, da se provede široka javna rasprava te da se utvrdi koliko je to agresivan zahvat u prostoru. Upravo kroz postupak izrade Urbanističkog plana uređenja osigurava se da JLS u cijelosti zadrži kontrolu nad prostorom kroz utvrđivanje detaljnih uvjeta gradnje u tom prostoru.

Urbanistički plan uređenja (UPU) je detaljni plan koji određuje prostorni razvoj naselja ili dijela naselja. UPU-om se određuje namjena površine te način na koji će se ona urediti i koristiti. Taj dokument stoga definira maksimalni broj objekata, njihovu visinu i druge gabarite, zelene površine, raspored prometnica unutar područja te ostale uvjete gradnje i sl. Osnovna svrha izrade Urbanističkog plana stoga je da javnost putem javne rasprave kontrolira tijek i budući izgled planiranog područja. UPU se, u pravilu, propisuje za neizgrađene dijelove građevinskih područja naselja i neizgrađena izdvojena građevinska područja izvan naselja i upravo ima za cilj definirati detalje i ograničenja u upotrebi određenog prostora.

 

Napominjemo da je navedeno Turističko područje uvršteno u Prostorni plan Grada Buzeta i planirano kao građevinsko područje turističke namjene početkom 2018. godine s utvrđenim prostornim obuhvatom, dopuštenim smještajnim kapacitetima i osnovnim uvjetima uređenja prostora. Naime, izmjene i dopune Prostornog plana donesene su na sjednici Gradskog vijeća dana 28. siječnja 2018. godine i tada su vijećnici Vedran Majcan i Damir Kajin, kao i svi ostali prisutni vijećnici jednoglasno podržali navedene Izmjene i dopune prostornog plana, čime je dozvoljeno da se upravo na tom području realizira Turističko naselje i to uz obvezu investitora da prije početka gradnje izradi Urbanistički plan uređenja za to područje kojim bi se odredili svi detalji vezani uz uređenje i mogućnosti gradnje u tom prostoru.

Izmjenama Prostornog plana iz 2018. godine utvrđeno je, uz Turističko područje Rujavac, ukupno još 15-ak Turističkih područja i samo je za Turističko područje Rujavac propisana obveza izrade Urbanističkog plana upravo s namjerom da se kroz izradu Urbanističkog plana kao detaljnijeg plana zadrži kontrola JLS nad tim prostorom", piše u reakciji Upravnog odjela za gospodarenje prostorom Grada Buzeta koju potpisuje pročelnik Elvis Šterpin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa