Prvo ulaganje u Vangu: Za uređenje Titova WC-a i roštiljnice 232 tisuće kuna

0
Tito je od otočića napravio svoj mali privatni raj (Foto: Jutarnji list)
Tito je od otočića napravio svoj mali privatni raj (Foto: Jutarnji list)

Josip Broz ga je obožavao. Od njega je napravio svoj mali privatni raj. Tuđman i Mesić nisu previše marili za njega. Tuđman je tamo tek jednom ugostio diplomatski zbor, dok ga je Mesić samo nekoliko puta posjetio kako bi se tamo okupao. I Josipović je tamo na roštilju ugostio diplomatski zbor. No svjetski diplomati tamo su naišli i u svijet ponijeli “reprezentativne” prizore tog raja: hrpe smeća, razbacane plastične boce, urušene betonske stupove, neuređenu šetnicu i obalu.

Vanga, pitoreskni otočić u Brijunskom arhipelagu od kojeg je Tito napravio svoj mali kutak, godinama je bio zaboravljen i od Agencije za upravljanje državnom imovnom. No, nakon godina neulaganja i nebrige, dio objekata na Vangi uskoro će biti rekonstruiran., piše Jutarnji list.

(Foto: Jutarnji list)
(Foto: Jutarnji list)

Vangu pohodili Orson Weller, Carlo Ponti, Richard Burton, Kirk Douglas, Elizabeth Taylor...

AUDIO će u obnovu Vange uložiti 232.000 kuna, a popravit će se nadstrešnica nad roštiljem, koja je srušena u nevremenu, krovište sanitarnog čvora u vinogradu, kao i krovište jednog gospodarskog objekta. Radove će obaviti građevinski obrt Izgradnja Popovački iz Vojnića.

Bit će to prvo ulaganje u Vangu nakon dugo godina, no i nakon što se obavi facelifting dijela objekata, ostaje pitanje hoće li se taj Titov raj napokon otvoriti za javnost i hoće li turisti uživati u novouređenim toaletima, koje su uz Tita koristili i brojni drugi predsjednici država i celebrityji onoga doba.

Vangu su pohodili brojni državnici i celebrityji onog doba (Foto: Jutarnji list)
Vangu su pohodili brojni državnici i celebrityji onog doba (Foto: Jutarnji list)

Vangu je Tito otkrio 1952. godine i odmah se oduševio nenastanjenim otočićem. Na otoku je ubrzo niknulo nekoliko objekata poput sojenice, indonezijske kuće, slovenske sobe, kuhinje, fotolaboratorija i mehaničarske radionice. Zasadio je vinograd i voćnjak mandarina, a kada je sve poprimilo dašak raskoši i glamura, Tito je na Vangu počeo pozivati goste.

Prvi na Vangi bio je etiopski car Haile Selassie, a zatim su u pohode Titu dolazili, među ostalim, i redatelji Orson Welles i Carlo Ponti, glumci Richard Burton i Kirk Douglas, glumice Elizabeth Taylor i Sophia Loren. Posljednji Titov posjetitelj bio je predsjednik Gvineje Bisao Luis Karbal. Prema pričanju svjedoka, Tito je Vangu napustio 1977. godine, nakon što su njegovi dodvornici odlučili proširiti rezidenciju. Tito je, kažu, poludio, izbacio namještaj, i otočić prepustio Jovanki, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa