Eufrazijeva bazilika dobila 3D model: Administracija spriječila autora da do kraja ostvari ideju

18.12.2012 - 07:21
Autor je morao odustati od prvobine namjere zbog administracije
Autor je morao odustati od prvobine namjere zbog administracije

"Prvobitna namjera mi je bila napraviti cijeli kompleks bazilike, biskupske dvore, lapidarij, ulaz s ulice prema bazilici, ali morao sam odustati od te namjere jer biskupski kancelar Jelenić nije dozvolio snimanje prije podnošenja pismene molbe", požalio se Stipan Ujdur iz Opuzena, autor 3D modela Eufrazijeve bazilike koji nam se javio kako bi predstavio svoj rad.

"Oni se ponašaju kao da ja ovo radim sebi, a ne za opće dobro, za predstavljanje hrvatske kulturne baštine, u ovom slučaju sakralne", dodaje. Ujdur je, naime, u kolovozu izradio 3D model Ladanjske palače i crkve sv. Ivana krstitelja u Dajli te ga posvetio nedavno umirovljenom biskupu Ivanu Milovanu. Nakon Dajle, zahvaljujući Ujduru, i Poreč je dobio svoj prvi 3D model, Eufrazijevu baziliku.

"Postavljena je smo bazilika u čast Uzoritog biskupa Ivana Milovana. 3D model je prihvaćen i postavljen na Google Earth", navodi autor. "Žalosno je to što katolička crkva razno-raznim administrativnim barijerama onemogućava predstavljanje sakralne kulturne baštine, dok u isto vrijeme Srpska Pravoslavna Crkva ima 3D modelara koji samo pravi 3D modele pravoslavnih sakralnih objekata", zaključuje Ujdur.

Tweet

Posljednje novosti