U Gorskom kotaru kila vrganja 70 kuna, u Brtonigli 180!

02.11.2019 - 15:06
Gljivarska fešta u Skradu (foto: Facebook)
Gljivarska fešta u Skradu (foto: Facebook)

Da je Istra doista nešto posebno, kao i da su unutar nje neki dijelovi još posebniji, može se zaključiti i po priči koju sam nedavno čuo od iskusnih gljivara, poznatih po obilaženju gljivarskih manifestacija. Naime, najesen se u Skradu u Gorskom kotaru održava međunarodni susret gljivara, koji pohode brojna gljivarska društva iz cijele Hrvatske.

Uz svaku gljivarsku manifestaciju na kojoj se organiziraju izložba i gljivarski kotlić, obično se 'sa strane' pojave prodavači gljiva, pa tako ljubitelji šumskog mesa koji u šumi ostanu kratkih rukava mogu kupiti tu omiljenu deliciju. Kila kvalitetnih, neoštećenih vrganja na rujanskoj je manifestaciji u Skradu koštala 70 kuna, a onih nagrizenih ili 'ružnijih' 40 kuna.

Mjesec dana kasnije, u Brtonigli je organizirana slična manifestacija, gdje su se, vjerojatno od strane nekih vanjskih faktora, vrganji prodavali za nevjerojatnih 180 kuna po kilogramu. To je naravno izazvalo sveopće zgražanje prisutnih, koje nije moglo odagnati ni prozaično objašnjenje da je razlog vjerojatno blizina granice i dolazak Talijana. Istra je, dakle, doista nešto posebno, iako to očito nosi i neke minuse. (K.S.R.)

Tweet

Posljednje novosti