skulptura na kružnom toku

Tartufar i njegov brek 'pozdravljaju' na ulazu u Buzet. Gradu ih je poklonio zastupnik Spara

Piše: Igor Radić

16.09.2024 - 20:02
Skulptura je rad koprivničkog kipara Petra Kolarića (Snimio: Milivoj Mijošek)
Skulptura je rad koprivničkog kipara Petra Kolarića (Snimio: Milivoj Mijošek)

Nedavno je, uoči Subotine, na kružnom toku ispod buzetskog naselja Verona postavljena skulptura tartufara i njegovog breka u prirodnoj veličini. Taj rotor na spoju Riječke ulice i obilaznice trebao bi biti, za potpunu sliku, hortikulturno uređen do tradicionalnog festivala tartufa koji se ove godine održava 2. i 3. studenoga, prenosi nam gradonačelnik Damir Kajin.

Nešto više od pola tone teška skulptura, rad koprivničkog kipara Petra Kolarića, postavljena je u godini obilježavanja četvrt stoljeća proglašenja Buzeta gradom tartufa. Kip je Gradu donirao Damir Pavlić, direktor tvrtke Arturus grupa, investitor i zastupnik Spara. Taj će trgovački lanac, naime, graditi maloprodajni centar u središtu Buzeta na zemljištu pokraj nogometnog stadiona, čija je namjena posljednjim izmjenama Urbanističkog plana uređenja, sukladno stavu Gradskog vijeća, iz sportsko-rekreativne „pretvorena“ u gospodarsku. Buzet bi tako uskoro, nakon dva desetljeća, trebao dobiti novi trgovački centar.

 

Od gradonačelnika nismo uspjeli doznati vrijednost skulpture, a pitali smo ga i zbog čega se Pavlić odlučio na takav poklon.

„Nije jedini koji je dio osobnog darovao Gradu. Učinio je to, pretpostavljam, jer je tako želio. Ideju sam mu ja predstavio, ali on zauzvrat nije ništa tražio, niti dobio. Dapače, u Buzetu ima samo probleme zahvaljujući pojedincima kojima je Grad itekako pomogao, ali ostanimo na tome“, odgovorio je zagonetno Kajin.

Postolje za tartufara i njegov breka također je donacija Gradu, i to buzetske tvrtke Nera. Kajin veli da je skulptura dobro prihvaćena u javnosti. Bit će malko dorađena, vjerojatno da bi prolaznici u njoj lakše prepoznali tartufara. 

„Turistička zajednica predložila je neke intervencije i one će biti uvažene. Ako je dobro ispala fontana, lijepo će izgledati i taj kružni tok s pogledom tartufara na Motovunsku šumu, zonu tartufa“, zaključio je gradonačelnik.

Tweet

Posljednje novosti