Otvorena izložba Zvona s istarskih crkava

0

Kroz EU projekt USEFALL, koji se tijekom ove godine uspješno provodio u Poreču s ciljem prilagodbe UNESCO spomenika osobama s invaliditetom, Grad Poreč-Parenzo podržao je otvorenje izložbe Zvona s istarskih crkava. Izložba se realizira u sklopu projekta Kad zazvone zvona…, a otvorena je 30. listopada u Muzeju Grada Pazina. Ravnateljica Muzeja Grada Pazina Maja Zidarić Pilat istaknula je kako je izložba „Zvona s istarskih crkava“ jedna od  četiri stalne muzejske izložbe, a njome je u cijelosti predstavljena jedna od 22 zbirke Muzeja – Zbirka zvona. Zbirka zvona sastoji se od 23 crkvena zvona izlivena u bronci, datirana u razdoblje od 14. do 19. stoljeća.

Zvona u zbirci predstavljaju samo dio zvona oduzetih i skinutih s istarskih crkava radi pretapanja u oružje tijekom Drugog svjetskog rata, a koja su 1961. godine restitucijom kulturnih dobara vraćena u Istru i upisana u Registar pokretnih spomenika kulture Kotara Rijeka sljedeće 1962. godine.

Projektom Kad zazvone zvona… stalna je muzejska izložba upotpunjena novim sadržajima i tehnologijama namijenjenim slijepim i slabovidnim osobama, ali i svim posjetiteljima Muzeja Grada Pazina. Učinjeno je to izradom opće i pojedinačnih legendi na hrvatskom i engleskom jeziku te Brailleovom pismu. Nabavom opreme (tableta i slušalica) čijim se korištenjem posjetitelji, nakon skeniranja QR kodova istaknutih uz pojedinačne legende muzejskih izložaka, povezuju s novom mrežnom stranicom Muzeja omogućeno je slušanje audio zapisa s opisom svakog zvona pojedinačno. Uz podršku Grada Poreča-Parenzo, izrađeni su i letci na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku te Brailleovom pismu.

U sinergiji s projektom USEFALL koji je provodio Grad Poreč-Parenzo, postignuta je veća pristupačnost izložbe osobama oštećenog vida. S obzirom na to da oba projekta streme uklanjanju barijera koje onemogućuju uključivanje osoba s invaliditetom, posebno slijepih i slabovidnih, u zajednicu na ravnopravnoj osnovi s drugim ljudima, Grad Poreč-Parenzo i Muzej Grada Pazina udružili su snage kako bi se postigao relevantan i održiv učinak na oblikovanje optimalnih rješenja u stvaranju pristupačnosti sadržaja. Sinergijskim djelovanjem projekata USEFALL i Kad zazvone zvona nastalo je novo blago zajedničke kulturne baštine: pristupačnost.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RADNIK/ICA NA SPORTU

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER / BAGGAGE CARIER (M/Ž)

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA