Političari se ostavili politike i „hitili na delo“

0
Jakovčić i Miletić kod izrađivača kažuna rade kažun
Jakovčić i Miletić kod izrađivača kažuna rade kažun

Naši su se vrli političari ostavili politike i „hitili na delo“. Župan Ivan Jakovčić u ruke je uzeo pištolj, doduše samo onaj za ljepilo i počeo izrađivati kažun. U pomoć mu je priskočio pulski gradonačelnik Boris Miletić. Riječ je, dakako, o 21. listopada točno u podne održanom otvorenju Hand Made Festivala, koji su Županija i Grad Pula i na ovaj način podržali te zaista aktivno sudjelovali u otvorenju toga, kako ga s pravom nazivaju, „praznika za oči i dušu“.

Lela Blekić, direktorica Hand Made Festa
Lela Blekić, direktorica Hand Made Festa
Na sajmu ima i marioneta
Na sajmu ima i marioneta

Sve je počelo prije devet godina kada je direktorica tog Festivala ručnih izrada, maštovitosti i dizajna, Lela Blekić i sama ručno izrađivala nakit, dekoracije i druge rukotvorine. „Htjela sam ih negdje kvalitetno izložiti, prezentirati, pa u konačnosti i prodati, a za to nije postojalo mjesto. Stoga sam došla na ideju organizacije ovog sajma“, rekla mi je nakon otvorenja njegova devetog izdanja i priznala da nije ni sanjala da će postati ovako velik. „Nekada smo imali oko 60 izlagača, a danas njih 200 zauzima svaki kutak Doma hrvatskih branitelja. Potom sam osnovala Udrugu Razvoj, koja i tijekom čitave godine radi na raznim projektima i manifestacijama“, rekla mi je Blekić. Ona i danas sama stvara i izrađuje rukotvorine. Napomenula je i kako bi izlagača bilo i više od 200 kada bi ih u Dom branitelja toliko stalo. „Nadam se da će se realizirati svojedobno planirani projekt izgradnje Istarskog velesajma na Vodnjanskoj cesti, jer takvo bi što bilo idealno za održavanje ovakvih sajmova“, smatra Blekić, koja ipak naglašava da je Dom branitelja kao zdanje savršen prostor za maštovitosti i kreativnost te stvaranje. Jer ono po čemu se ovaj sajam izdvaja od ostalih toga tipa jest i stvaranje na licu mjesta. Tako znatiželjni posjetitelji, kojih je svake godine sve više, mogu iz prve ruke vidjeti kako nastaju proizvodi i popričati s izlagačima.

Kemijske olovke od maslinova drva
Kemijske olovke od maslinova drva
Radionica nakita
Radionica nakita

Teško je i pomalo nepravedno, izdvojiti bilo kojeg izlagača ili rad na ovom stvarno prekrasnom mjestu, no neki su mi ipak „zapeli za oko“. Popričala sam s Andrejem Mackom, članom Braniteljske zadruge Sjeme-Panj-Umjetnost-Život koja je spojila ekologiju, ljubav prema prirodi, umjetničke izričaje, originalni hrvatski proizvod i psihoterapijsku pomoć. „Naša zadruga broji sedam članova, a ono čime se posebno volimo pohvaliti jest da mnogima pomažemo pri zapošljavanju“, rekao mi je Macko koji, kaže, izrađuje predmete za sve one od 3 do 103 godina. Posebno mi je zanimljiv bio nakit koji izrađuje od žlica i vilica. Među brojnim predmetima od drva naišla sam na kemijske olovke od masline koje izrađuje Rozana Mihovilović Perc, a Lutkarski studio, pak, na čelu s jednom Željkom, izrađuje prekrasne marionete.

Preporučujem svima koji su umorni od svakodnevnog stresa, posla i jurnjave, da prošetaju do Doma branitelja i obiđu zanimljive izlagače, a do nedjelje mogu i sudjelovati na raznim besplatnim kreativnim radionicama. I  za kraj da citiram Nina Jakovčića, koji je uoči otvorenja rekao: „Vrijedni su to ljudi koji se žrtvuju i na kojima je budućnost Istre“. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Andrej Macko iz Zadruge branitelja
Andrej Macko iz Zadruge branitelja

Prstenovi izrađeni od žlica
Prstenovi izrađeni od žlica

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa