na vijeću o luci San Pelagio

SDP Rovinja: 'IDS ima većinu pa se niti ne trude poštivati proceduru'

0
Luka San Pelagio, vizualizacija (foto: Facebook)
Luka San Pelagio, vizualizacija (foto: Facebook)

Vijećnici Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Rovinja na sjednici održanoj 29. siječnja glasali su protiv Prijedloga Odluke o davanju suglasnosti za potpisivanje Okvirnog Sporazuma o zajedničkom ulaganju u izgradnju komunalne luke San Pelagio. "Svjesni smo toga da sadašnja komunalna luka već odavno ne zadovoljava ni približno potrebe za vezovima vlasnika plovila naših sugrađana i da se za dolazak na vlastito plovilo ponekad mora preći preko nekoliko tuđih, što je i opasno, te da je potrebno istu proširiti ili osigurati dodatne vezove na drugoj lokaciji, ali ne prihvaćamo da se odluke o tome donose na ovako netransparentan i nedemokratski način.", smatraju rovinjski SDP-ovci.

"Mi smo ukazali na radnim tijelima i na Vijeću da se kod predlaganja ovih Odluka nije poštivalo niti minimum demokratskih standarda, zato što se nije prethodno dostavilo bilo kakve podloge ili dalo informacije o provedenim analizama potrebe izgradnje komunalne luke, predstavilo analize isplativosti, prezentiralo način financiranja, a nije se prezentirao niti Idejni projekt na osnovu kojeg je izdana i lokacijska dozvola.", istaknuli su rovinjski socijaldemokrati.

"Na samoj sjednici Gradskog vijeća je ravnatelj Lučke uprave u svom izlaganju naglasio da je već izrađen i izvedbeni projekat, te da je u tijeku izdavanje građevinske dozvole, što znači da je to gotova stvar, a da vijećnici trebaju samo dignuti ruke. IDS ima većinu pa se niti ne trude poštivati demokratsku proceduru koja je uobičajena kod predlaganja pojedinih odluka, pogotovo ukoliko se njihovim donošenjem utječe na promjene u prostoru, kao što je to u ovom slučaju.", drže u SDP-u.

"Za donošenje ove Odluke o davanju suglasnosti za potpisivanje Okvirnog sporazuma o zajedničkom ulaganju u izgradnju komunalne luke San Pelagio, sve informacije što smo dobili kao gradski vijećnici jesu obrazloženje od četiri šture rečenice. U prvoj rečenici se govori da su Grad Rovinj i Lučka uprava utvrdili zajednički interes da se komunalna luka izgradi, u drugoj rečenici je navedeno da postoji Lokacijska dozvola, u trećoj da projektantska procjena troškova gradnje 1. faze iznosi 40 milijuna kuna, a u četvrtoj rečenici da će prema okvirnom sporazumu Grad i Lučka uprava snositi troškove  svaki u visini od 50%, s time što Grad prihvaća obavezu financiranja infrastrukture u vrijednosti do 5 milijuna kuna.", istaknuli su SDP-ovci.

"U Okvirnom sporazumu se uglavnom ponavlja ono što je u prijedlogu Odluke i dodaje; da se Lučka uprava obavezuje u ime obje strane provesti postupak javne nabave a Grad da će ugovorena sredstva doznačivati temeljem privremenih i okončane situacije. Ako se čita i priloženu lokacijsku dozvolu, onda se može ustanoviti da je izgradnja predviđena u tri faze, ali nije obrazloženo što čini druga a što treća faza i tko će biti investitor niti koliko bi trebalo koštati. Mi kao Klub vijećnika smatramo da se kod ovih prijedloga nije poštivalo niti minimum demokratskih standarda, niti se dostavilo bilo kakve podloge ili dalo informacije o provedenim analizama potrebe izgradnje komunalne luke, analize isplativosti, način financiranja, a nije se prezentirao niti Idejni projekt na osnovu kojeg je izdana i lokacijska dozvola, a kamo li izvedbeni projekat. Očito  za nekoga poimanje demokracije znači - imam sigurnu većinu pa mišljenje manjine nije bitno - ali demokracija znači predlagati, raspravljati, analizirati više mogućnosti, a na kraju odabrati najoptimalnije rješenje i odlučivati. S obzirom da u naprijed navedenom slučaju ništa od toga nije bilo, vijećnici Kluba vijećnika SPD-a su glasali protiv davanja suglasnosti za potpisivanje predloženog sporazuma.", istaknuo je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u rovinjskom vijeću Petar Radetić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa