Jakovčić: Devedesetih su samo IDS i HNS govorili o euroatlantskim integracijama

19.10.2012 - 18:53
Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Očekujemo podršku svih liberala za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekao je predsjednik IDS-a i istarski župan Ivan Jakovčić na izvanrednom sastanku Saveza demokrata i liberala za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe – ALDE), održanom 19. listopada u Istarskoj sabornici u Poreču.

Na sastanku su sudjelovali prva potpredsjednica ALDE grupe u Odboru regija Doris Ansari, Marion Perelle iz Opće uprave za ekonomska i financijska pitanja Europske komisije, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, te članovi Odbora regija iz više država članica Europske unije.

Jakovčić je u svom govoru podsjetio kolege iz Odbora regija da je upravo liberalna opcija u Hrvatskoj bila "prvi i glavni promotor ulaska Hrvatske u Europsku uniju".

„IDS je već 90-ih, zajedno sa Hrvatskom narodnom strankom, jedini govorio u Saboru o potrebi ulaska Hrvatske u euroatlantske integracije, ali to tada u Hrvatskoj nisu svi htjeli čuti“, naglasio je Jakovčić dodavši da je to jedan od razloga zašto je Hrvatska zakasnila za Slovenijom.

Jakovčić je kazao da su Istarska i Varaždinska najuspješnije hrvatske županije i upravo u ovim regijama vlada liberalna opcija.

Istarski je župan također predstavio Istru kao jednu od najaktivnijih regija što se tiče međunarodnih aktivnosti i sudjelovanja u europskim projektima, te je kazao kako sa ovakvim sastancima Istra nastavlja s brojnim međunarodnim aktivnostima koje imaju za cilj daljnje razvijanje dobrih odnosa Istarske županije i europskih institucija.

Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić je u ulogu domaćina sastanka pozdravio prisutne te predstavio turizam i gospodarstvo Grada Poreča.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak je kazao kako se nada da će "uskoro doći dan kada će Hrvatska više uplatiti nego privući iz europskih fondova", te da ljudima u Hrvatskoj i EU treba dati perspektivu.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš iznio je planove ministarstva kulture o valorizaciji kulturne baštine, te je zaključio da je kultura jedan od najvažnijih čimbenika koji daje sliku Hrvatske u inozemstvu.

Inače, Odbor regija (Committee of the Regions - CoR) je, uz Gospodarski i socijalni odbor, drugo savjetodavno tijelo Europske unije. Osnovan je Ugovorom o EU kao odgovor na sve učestalije zahtjeve regionalnih vlasti u državama članicama da im se omogući neposredan utjecaj a donošenje onih odluka u EU kojima se zadire u lokalne interese.

Odbor daje mišljenja, bilo kad su to dužni zatražiti Europska komisija ili Vijeće EU (pitanja koja se tiču obrazovanja, kulture, javnog zdravstva, transeuropske mreže, prometa, telekomunikacijske i energetske infrastrukture, gospodarske i socijalne kohezije, politike zapošljavanja, i sl.), bilo na vlastitu inicijativu. Odbor regija usvaja rezolucije o bitnim političkim pitanjima, a sastoji se od 344 predstavnika regionalnih i lokalnih vlasti s područja država članica.

ALDE predstavlja Savez liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe - ALDE) u  Europskom parlamentu u Strasbourgu. ALDE grupu čine stranke ELDR, Europske liberalne, demokratske i reformističke stranke i EDP, Europske demokratske stranke.

ALDE grupa je po snazi treća frakcija i čini 12,0% sastava Europskog parlamenta. Broji 89 zastupnika, od toga ELDR ima 62. Predsjednik kluba zastupnika je Sir Graham Watson, priopćeno je iz IDS-a..

Tweet

Posljednje novosti