podaci pravobraniteljice

Pogledajte koliko je lani u Istri bilo pritužbi na spolnu diskriminaciju

0
Ilustracija: Večernji list
Ilustracija: Večernji list

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova lani je razmatrala 11 novih slučajeva kršenja načela ravnopravnosti spolova i slučajeva diskriminacije s područja Istarske županije, što čini oko 2,6 posto ukupnog brojana novoprijavljenih slučajeva. Doznali smo to od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, kojoj smo postavili pitanje jesu li se i na što tužili Istrani i Istranke u 2017. godini.

Tijekom 2017. godine pravobraniteljica je na nivou cijele države radila na ukupno 426 nova slučaja vezano za kršenje načela ravnopravnosti spolova ili diskriminaciju na temelju spola u odnosu na pojedince ili pojedinke, od kojih je dala osobnu inicijativu za pokretanje postupka u 23 slučaja. 

Među razmatranim slučajevima iz Istri, u osam slučajeva pritužile su se žene, a tri muškarci, a svi su se odnosili na izravnu diskriminaciju, doznali smo od Ljubičić.

Od 426 analizirana slučaja u cijeloj državi, 108 (25,4%) se odnosilo na pružanje zaštite građanima/kama koji/e su bili/e izloženi/e fizičkom, psihičkom i drugim oblicima nasilja u obitelji i/ili partnerskim vezama, kao i nasilju u javnom prostoru, od kojih su u 79,6% slučajeva zaštitu tražile žene, a u 20,4 % slučajeva muškarci.

Glede 11 razmatranih slučaja s područja Istarske županije, bilo je 5 (1,2%) slučaja u vezi  pružanja zaštite građanima/kama koji/e su bili/e izloženi/e fizičkom, psihičkom i drugim oblicima nasilja u obitelji i/ili partnerskim vezama, od kojih su u 4 (0,9%) slučaja zaštitu tražile žene, dok je u 1 (0,2%) slučaju inicijativu pokrenula pravobraniteljica, a u kojem je žrtva bila 1 maloljetna muška osoba.

U 6 drugih razmatranih slučajeva u Istri, razvrstano po područjima, 2 su se odnosila na područje zapošljavanja i rada, u kojem su zaštitu tražile 2 žene. Isto toliko odnosilo ih se na područje roditeljske skrbi, u kojem su zaštitu tražila 2 muškarca, dok se jedan odnosio na područje medija, odnosno radilo se o pritužbi na seksističku reklamu. Jedan slučaj odnosio se na područje zdravstvene zaštite.

Kad je u pitanju podjela istarskih slučajeva po osnovama diskriminacije, u 10 slučajeva osnova je bio spol, a jednom slučaju rodni identitet i izražavanje, doznajemo u pravobraniteljstvu.

"Zaključno želim napomenuti Pravobraniteljica razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova i slučajeve diskriminacije počinjene prema muškarcima i ženama od državnih i lokalnih upravnih tijela, drugih tijela s javnim ovlastima, počinjene od strane osoba zaposlenih u tim tijelima, kao i od strane drugih pravnih i fizičkih osoba. Pravobraniteljici je jedan od primarnih zadataka jačanje zaštite muškaraca i žena od diskriminacije po osnovama spola, bračnog i obiteljskog statusa, spolne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja. Ističemo kako je diskriminacija na području zapošljavanja i rada zabranjena u javnom i privatnom sektoru, između ostalog i u odnosu na trudnoću, porod i roditeljstvo... Daljnje razmatranje o konkretnih 11 slučaja podrazumijevalo bi potencijalno otkrivanje identiteta osobe koja su se obratile pravobraniteljici s područja Istarske županije. Iz tog razloga Vam odgovore nismo razvrstavali po gradovima i općinama Istarske županije budući je uzorak malen i potencijalno bi upućivao na identitet osobe koja nam se obratila", izjavila nam je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. (Kristian Stepčić Reisman)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI RADNIK/RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČUVAR/ČUVARICA PARKINGA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BLAGAJNIK/BLAGAJNICA -PRODAVAČ/PRODAVAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA