ŠTO ČITATI U HLADU BOROVA?

Ovo je omiljeni pazinski knjižničar. A ovo njegovi ljetni aduti 

Piše: Igor Radić

27.07.2024 - 16:02
Zoran Damjanović (Snimio: M. Mijošek)
Zoran Damjanović (Snimio: M. Mijošek)

 Kud' ćeš ljepšega ljetnog odmora: negdje u hladu borova udišeš miris smole, pomidor je narezan na fete i malo posoljen, pašteta se topi, spremna da je pomažeš s kruhom. U naručju dobro štivo, a cvrčci i vesela cika s plaže idealna pozadina.

I kreneš, isključen od stvarnog svijeta, nizati stranice…

E, al' koji je to dobar naslov; naslov na koji nećete budzašto trošiti slobodno vrijeme?

 

I dok nacionalne novinske revije ponosno plasiraju vodiče u kojima istaknuti književnici i urednici izabiru knjige za ljeto, regionalnom portalu poput našeg prirodnije je, valjda, o tome pitati nekoga tu, s našega terena. Knjižničara iz pazinske gradske biblioteke Zorana Damjanovića, recimo. Ovaj profesor hrvatskog jezika i diplomirani knjižničar učinio nam se, odmah za prvog susreta, kao netko koga biste uistinu tražili preporuku za čitanje.

Veli nam, u napadaju iskrenosti, da ga korisnici inače pitaju „Je l' ti spavaš u knjižnici, kada ćeš na godišnji?“ Bit će da je on definitivno prototip omiljenog knjižničara.

Korisnici pitaju: "Je l' ti spavaš u knjižnici?"

Donosimo Zoranov „poker asova“, ne samo za plažu.

„Čitalačko ljeto '24., barem ako mene pitate, obilježeno je hrvatskim autorima, koji su posljednjih nekoliko godina ispričali dojmljive priče i stvorili jednako zanimljive likove“, započinje. „Krenimo s 'Listanjem kupusa' Igor Beleša (Hena com 2023.). To je svakako roman za sve generacije, univerzalna priča o odrastanju s početka devedesetih godina u Borovu,  koji prati pet prijatelja i rat koji tek što nije započeo“.

Nastavlja Damjanović u sasvim drugačijem tonu, iako opet, kako veli, univerzalnom. „Posljednji roman Marine Vujčić 'Sigurna kuća' (Fraktura 2024.) predstavlja trenutnu, a zapravo uvijek prisutnu hrvatsku stvarnost obiteljskog nasilja, sporog i neučinkovitog sustava i posljedica koje donosi život u Lijepoj našoj. Treća su, pak, preporuka 'Visoke trave' Zorana Žmirića (Fraktura 2024.). To je priča o prijateljstvu kroz više od trideset godina kod nas i u omiljenoj nam Irskoj, posveta izgubljenoj generaciji i ljudima koji vole košarku“.

I za kraj… „Knjiga 'Strvinari starog svijeta' jedinstvene Tee Tulić (OceanMore 2023.) predstavljaju intimno, na trenutke lirsko svjedočanstvo odrastanja uz oca i majku obilježeno kratkim crticama, odnosno poglavljima koji su dio njezinog, ili bilo čijeg, djetinjstva vrijednog čuvanja, sjećanja i čitanja“.

Poslušajmo, dakle, Zorana i započnimo s „Listanjem kupusa“ prije negoli nas sustigne vrijeme za praviti zimnicu.

Tweet

Posljednje novosti