Kajin: Nema pomirbe s Jakovčićem, ja ću biti župan!

0
Damir Kajin (Foto: Darko Tumpić)
Damir Kajin (Foto: Darko Tumpić)

Idući istarski župan mora biti antipod Ivana Jakovčića - rezolutan je Damir Kajin kad govori o intenciji da iduće godine postane prvi čovjek Istre. S Kajinom smo razgovarali u ponedjeljak navečer, manje od 24 sata nakon što je Jakovčić u Jutarnjem izjavio da je spreman podržati njegovu kandidaturu za župana.

Sudeći po Kajinovoj reakciji, izgleda da ga Jakovčićeva ponuda nije nimalo impresionirala i doživio ju je kao još jedan trik predsjednika IDS-a i aktualnog župana. O tome, ali i čestim kritikama koje upućuje Vladi Zorana Milanovića, Damir Kajin govori za Jutarnji list.

Novi početak

*Namjeravate li se kandidirati za župana?

- Samo pod uvjetom da dobijem podršku Istarskog demokratskog sabora jer sve što činim je zbog IDS-a. Od IDS-a sam dobio puno, baš kao što sam mu dosta toga i dao i budite sigurni kako želim da ta stranka i ubuduće bude dominantna na području Istre.

Siguran sam da to mogu jamčiti ako postanem župan, iako ću u tom slučaju provesti određena preslagivanja. Oni na koje se to odnosi sigurno neće glasati za mene, no takvima samo mogu poručiti da se bore.

Nama u Istri trebaju novi početak i nove vrijednosti, iako treba sačuvati ono dobro što za sobom ostavlja Ivan Jakovčić. Sadašnja situacija nije dobra jer od 41 istarskog grada i općine, IDS kontrolira 22, a nekada smo imali vlast doslovce posvuda, osim Općine Sveti Petar u Šumi. Istru se ne može voditi kao tvrtku, nego treba dijeliti sudbinu s najvećim brojem njezinih građana.

Sprečavanje propasti

*Jakovčić je poručio da će podržati vašu kandidaturu za župana pod uvjetom da dobijete podršku IDS-a.

- Problem je u tome što je Ivan Jakovčić postavljao i birao ljude koji se nalaze u strukturama IDS-a. Lokalni izbori koji će se održati u svibnju 2013. za IDS predstavljaju izbore svih izbora i zato stranačkim drugovima poručujem da ove izbore moramo dobiti ako želimo spriječiti propast jedne povijesne stranke poput Istarskog demokratskog sabora. Pritom kandidate IDS-a trebaju izabrati građani, a ne vrh stranke uz pomoć neprincipijelnog kadroviranja.

Želim biti jasan, ako na ovakav način Jakovčić ili Boris Miletić dobiju više glasova od mene, bezrezervno ću ih podržati na lokalnim izborima. Ali ako građani odluče da ja trebam biti kandidat za istarskog župana, tada njih dvojica i cijeli IDS trebaju stati iza moje kandidature. Ako se ne vratimo takvoj demokratskoj proceduri, bojim se da će IDS loše proći na lokalnim izborima, a onda se otvara pitanje i što će biti sa strankom na idućim parlamentarnim izborima.

*Vaš glavni suparnik je Boris Miletić, gradonačelnik Pule, kojega ste nedavno optužili da je narkoman. Nije li to neprincipijelan napad na političkog konkurenta?

- To nikada nisam rekao niti to mislim, nego sam tom prilikom prije svega želio pomoći gospodinu Miletiću u trenutku kada je Pula počela ključati, a gradsku vlast se počelo optuživati zbog nesreće koja se dogodila jednoj krasnoj djevojci i njenoj obitelji.

Zato sam Miletića i Jakovčića zamolio da naprave sve kako bi dokazali da nemaju veze s tom tragedijom, pa ako je potrebno, da se i testiraju na drogu. Ja sam javno rekao da nije bilo droge ili nasilja i ako je netko htio pomoći da se Pulom i Istrom ne šire glasine, onda sam to bio ja. Šteta je da me moji nisu prije saslušali.

Slaganje s Linićem

*Kako ocjenjujete dosadašnje rezultate Milanovićeve Vlade?

- Sigurno nisu onakvi kakve sam očekivao, iako sam znao koliko će teška biti 2012. Ali bez obzira na nasljeđe HDZ-a, nisam vjerovao da će industrijska proizvodnja pasti za više od pet posto i da će prvi put od rata tijekom ljeta porasti broj nezaposlenih.

Najgore od svega je to što dijelim mišljenje Slavka Linića koji tvrdi da će 2013. biti još teža od ove. Neprekidno razgovaram sa širokim krugom ljudi i danas me zaprepastilo kada mi je jedan ugostitelj rekao da će 2013. preživjeti samo oni privatnici koji svoje poslove budu zatvorili potkraj listopada. I ja i Vlada imamo obvezu uvjeriti te ljude da trebaju nastaviti raditi i pridonositi, a zauzvrat država mora imati razumijevanja za njihove poteškoće.

*Nije li demagogija kad kažete da morate živjeti od svoje plaće s obzirom na to da zastupničke plaće nisu loše?

- Unatoč svemu, ja dijelim sudbinu običnih ljudi, iako stvarno nikada nisam doveden u situaciju da svom sinu ne mogu kupiti nove tenisice. Ali uvjeravam vas da mislim kako se nitko ne bi smio obogatiti zato jer je u politici niti odskakati od sredine u kojoj živi.

‘Milanoviću, Istrani nisu za ugljen’

*Vaš zahtjev za raspisivanje referenduma vezanog uz izgradnju termoelektrane Plomin II također je dijametralno suprotan energetskoj strategiji Vlade.

- Volio bih da Vlada raspiše referendum, na njega bih išao i na štakama jer vjerujem u argumente Enza Tirellija, nekadašnjeg direktora Plomina, koji je dokazao da je cijena termoelektrane na ugljen oko milijardu eura, dok na plin košta 350-400 milijuna eura, a usput je i proizvedena struja bitno jeftinija. Nisam protiv termoelektrane, ali Vlada Zorana Milanovića mora znati da su svi Istrani protiv termoelektrane na ugljen, rekao je Kajin za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa