Zrinko Kajfeš: Igra pokvarenih telefona na uštrb interesa pacijenata u Istarskoj županiji

0
Zrinko Kajfeš, predsjednik GO HDZ-a Pule (Snimila: Paola Albertini)
Zrinko Kajfeš, predsjednik GO HDZ-a Pule (Snimila: Paola Albertini)

Čija je opća bolnica Pula, županijska ili državna? Činjenično, vlasnik bolnice je Istarska županija, dakle županija de facto i de jure upravlja Opoćom bonicom Pula, bira upravu, bira ravnatelja, postavlja nadzorni odbor, prema tome županija mora preuzeti odgovornost za poslovanje bolnice, a ne lakonski prebacivati odgovornost na druge.

Ministarstvo zdravlja proziva vlasnika OB Pula za neracionalno poslovanje i navodi neracionalnu nabavu, preveliku potrošnju lijekova, prevelik broj nemedicinskog osoblja. S druge, strane Istarska županija naglašava premali limit, posebno neprimjeren najrazvijenijoj  turističkoj županiji. I jedna i druga argumentacija po meni čvrsto stoje i imaju realno uporište, ali obije strane izgleda ne čuju jedna drugu, kao da se igraju pokvarenog telefona.

Ponašajući se tako i Istarska županija i Ministarstvo zdravstva bježe od odgovornosti za poslovanje OB, odnosno i jedni i drugi svaljuju krivicu i odgovornost  na one druge, pritom i jedni i drugi ne koriste mehanizme koji im stoje na raspolaganju da zaustave daljnje generiranje problema koji se na kraju ukazuju kao enormni dugovi.

Razina usluge pala je jako nisko

Ono što sigurno možemo utvrditi da kao posljedica ovakvog odnosa Istarske županije i Ministarstva, OB Pula dovedena je u situaciju da ona nije na ponos niti Istarske županije, niti Ministarstva zdravlja, a ponajmanje je na dobrobit, korist i ponos žitelja Istarske županije.

Pacijentima je nebitno tko je vlasnik bolnice, tko financira bolnicu, tko upravlja bolnicom, tko je ravnatelj bolnice. Ali pacijente zanima kvalitetna i pravovremena usluga i to im je jedino bitno, a nažalost razina usluge koje pruža OB Pula, usprkos kvalitetnom medicinskom kadru, pao je jako nisko, a za to je odgovorna nedvojbeno prvenstveno županija kao vlasnik.

Kajfeš: Postoji nekoliko razina problema OB Pula, koji se množe, a ne rješavaju
Kajfeš: Postoji nekoliko razina problema OB Pula, koji se množe, a ne rješavaju
Najtragičnija činjenica je da županija ne nalazi rješenje, usprkos činjenici da je član Kukuriku koalicije, dakle na vlasti je ne samo u županiji, nego i na državnoj razini, a nemojmo zaboraviti što je sve ministar obećavao Istri u predizborno vrijeme. Ne samo da nije ništa od obećanja ostvareno, nego je i ono što je dogovoreno s prošlom vladom poništeno. Navest ću samo jedan klasični spin, kojim se koristi županija, a vezan je uz zdravstvo.

Najprije utvrde da se u Istri godišnje okrene u zdravstvu oko 450 milijuna kuna, a onda plačljivo utvrde da županija okrene samo 20 milijuna, uz opasku kako ministarstvo postavlja uvjete, a HZZO financira zdravstvo i pitaju se na kraju što na to može učiniti vlasnik.

Tamo di se tovar tače vajk ostane ništo dlak

Ajmo sad priču postaviti realno i istinito. Županija bira ljude koji će tih 450 milijuna kuna godišnje okrenuti i bilo bi normalno da pitaju te ljude koje je županija postavila, što vlasnik može učiniti s tih 450 milijuna kuna. Moj nono i nona naučili su me jednu staru Istarsku poslovicu. Tamo di se tovar tače vajk ostane ništo dlak. Očito da Istarska županija ne da ne zna okrenuti tih 450 milijuna kuna, nego još plaća penale za dugove, otpisuje potraživanja HZZO-u. Dakle, ili ne znaju upravljati takvim proračunom ili negdje dio te love curi u nekakvu Pazinsku jamu. Pulska bolnica bi mogla biti personifikacija te Pazinske jame.

Naš apel Županiji i Ministarstvu je da se prestanu igrati pokvarenog telefona, da zajedno sjednu, prvenstveno u interesu pacijenata u Istri kako bi dogovorili kvalitetno funkcioniranje Pulske bolnice, jer ako se ne postigne dogovorno rješenje najviše će ispaštati  pacijenti i korisnici zdravstvenih usluga u Istri. (Zrinko Kajfeš, predsjednik GO HDZ-a Pule)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa