Bolnica u Puli ostala bez lijekova jer nema novaca

0
Opća bolnica Pula
Opća bolnica Pula

Dio bolnica na Jadranu ostao je bez lijekova i to zbog nedostatka novca! Stanje je, kako doznaje Index, posebno alarmantno u općim bolnicama u turističkom središtima: Dubrovniku, Zadru i Puli, gdje se od dobavljača lijekova odnosno veledrogerija nabavljaju samo osnovni lijekovi. Sve te bolnice od danas rade samo po "hitnom programu", odnosno saniraju se samo hitni slučajevi te ozbiljne kronične bolesti. 

Kako su nam potvrdili ravnatelji triju bolnica: u dubrovačkoj bolnici već nedostaje lijekova za karcinome među kojima i citostatici te pojedinih antibiotika koji spadaju u skupinu skupih lijekova, zadarska bolnica ograničila se na hitne slučajeve, a bolnica u Puli zatvara dijelove bolnice koji idu u "hladni pogon". I sve se to događa u srcu turističke sezone!

Naime, veledrogerijama bolnice duguju znatan dio novca te je isporuka pojedinih lijekova za određene bolnice obustavljena! 

Problem je u tome što ministar zdravlja Rajko Ostojić nije uplatio obećani dio novca za opće bolnice, kojima je osnivač županija. Financijski su sanirani samo klinički bolnički centri koji su pod direktnom ingerencijom države. Da je tome tako potvrdio nam je u telefonskom razgovoru i sam ministar Ostojić.

No, na taj način bolnice u manjim gradovima diskriminirane su odnosu na veće gradove koje imaju kliničke bolničke centre.

Ravnatelj bolnice u Puli Lems Jerin rekao je da su upravo danas dobili dopis od veledrogerija u kojem se traži da se uplati dvostruki iznos; i to prvi dio novca ide za trenutnu nabavku, a drugi dio za saniranje starog duga.

"Mi taj novac nemamo. Danas smo donijeli odluku da će dio bolnice raditi kao hladni pogon. Sanirat će se samo hitni slučajevi odnosno kronično ozbiljni slučajevi. Za ostalo nemamo mogućnosti. Također smanjujemo nabavku lijekova", rekao je Jerin za Index.

Da problem postoji potvrdio je u razgovoru za Index i ministar zdravlja Rajko Ostojić. No, Ostojić dodaje da se upravo danas - našlo rješenje. Ostojić tvrdi da je razgovarao s predstavnicima veledrogerija i s pojedinim ravnateljima bolnica te smatra kako problema zapravo više ni nema.

"Ministarstvo zdravlja izašlo je i ovaj put u susret općim bolnicama te smo danas postigli dogovor. Razgovarao sam s ravnateljima bolnica kao i s veledrogerijama te smo pronašli rješenje. Naglašavam kako problema s nestašicom lijekova nema, odnosno neće ih biti", rekao je Ostojić dodajući kako će se nekim bolnicama na Jadranu po prvi puta honorirati činjenica da rade većim kapacitetom zbog turističke sezone te će im biti uplaćena dodatna sredstva.

Iz tih sredstava, objasnio je Ostojić, moći će se platiti dugovi koje bolnice imaju prema veledrogerijama kako bi se nastavila normalna opskrba lijekovima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa