Poslovne zone, med, mlijeko i boškarin - svijetle točke pazinskog gospodarskog razvoja

16.07.2012 - 11:35
Poslovna zona Podberam
Poslovna zona Podberam

"Lokalna samouprava u ovom trenutku tvrtkama daje podršku u obliku antirecesijskih mjera, kroz smanjenje poreza na tvrtku za izvozne tvrtke, smanjenje komunalnog doprinosa za nove investicije, umanjenje doprinosa za priključak vode i subvencioniranje kamate za proizvodne procese", rekao nam je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić u razgovoru o pazinskom gospodarstvu i naglasio kako je cilj spomenutih mjera prvenstveno otvaranje novih radnih mjesta.

Ciburi, Pazinka i Podberam

"U poduzetničkoj zoni Ciburi I izgrađeno je 10 poslovnih objekata u kojima djeluje 15 poduzetnika s više od 100 zaposlenih te je ona uvrštena u Dugoročni program razvoja poduzetničkih zona u Istarskoj županiji. U poslovnoj zoni Podberam u visokoj fazi izgradnje tvornica stiroporne ambalaže tvrtke Amus iz Rovinja, a u tijeku su radovi rekonstrukcije i dogradnje tvrtke Fost novi te izgradnja projekta tvrtke Agroproteinka, koja se bavi zbrinjavanjem animalnog otpada. Pokretanje ovih poduzeća će donijeti oko 40 novih radnih mjesta", rekao je Krulčić i dodao kako je Poslovna zona Podberam ocjenjena kao najperspektivnija poslovna zona na području Istarske županije.

Istarske ceste i MI-KOM tvrtke su koje djeluju u okviru poduzetničke zone Ciburi II, a u pripremi gradnje je novi pogon tvrtke Advent i tvrtke Ecooperativa koja se seli iz prostora bivše Pazinke gdje trenutno djeluje 17 poduzetnika.

Krulčić je poslovne zone predstavio u sklopu sjednice Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula, gdje su one predstavljene kao primjer gospodarskih zona u kojima se konstantno ulaže i koje konstantno stvaraju nova radna mjesta i nove poslovne prostore.

Industrijska zona Ciburi
Industrijska zona Ciburi
Med, mlijeko i boškarin

"Pazin ima idealnu poziciju za izgradnju županijske mljekare, čija se izgradnja planira na području poslovne zone Pazinka II. No, trenutno najznačajnija investicija je izgradnja Centra za regionalno ruralni razvoj i zaštitu biološke raznolikosti Istre, za zaštitu istarskog goveda boškarina na Gortanovom brijegu, kojeg dovodi Agencija za ruralni razvoj Istre", rekao je Krulčić, dodajući kako je uz projekt zaštite boškarina, za Pazin jednako važna proizvodnja meda. Napomenuo je kako su medne točke već definirane, te se zajedno s riječkim veleučilištem, dogovara uređenje laboratorija, a značajan je i projekt izgradnje pogona za preradu meda i pčelinjih proizvoda u susjednoj Općini Cerovlje, kao zajednički projekt te Općine i Županije.

Na pitanje o posljedicama mogućeg stečaja Purisa, Kruličić je odgovorio kako je Pazin svoju gospodarsku kataklizmu doživio gašenjem Pazinke kad je preko tisuću ljudi ostalo bez posla. "Mogući problemi tvrtke Puris negativno će se odraziti i na proračun, a naravno i na budžete zaposlenika Purisa", rakao je Krulčić i dodao kako se nada da do stečaja neće doći.

"S obzirom na brend i certifikate i prepoznatljivost tvrtke, mi bi željeli da Puris opstane, ali isto tako, shvaćamo da je gospodarsko stanje teško", zaključio je pazinski gradonačelnik. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić (Foto: pazin.hr)
Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić (Foto: pazin.hr)

Tweet

Posljednje novosti