Pulski pravaši traže da su u zgradi Porezne uprave uredi spomen soba bivšeg Narodnog doma

0
U zgradi Narodnog doma danas je sjedište Porezne uprave
U zgradi Narodnog doma danas je sjedište Porezne uprave

Izgradnja Narodnog doma u Puli 1905. godine bio je vrhunac organiziranog i preporodnog djelovanja Hrvata Pule i okolice. Nakon seljakanja po unajmljivanim prostorima iz kojih su pod raznim pritiscima bili izbacivani odlučili su osigurati sebi prostor u kojem će moći slobodno djelovati. Unatoč izraženom siromaštvu tog doba iz njihovog domoljubnog zanosa niknula je zgrada Narodnog - hrvatskog doma. U njemu su svoj dom našli razna hrvatska društva sa velikom knjižnicom i čitaonicom, stoji u priopćenju pulske podružnice Hrvatske čiste stranke prva.

„Nažalost, ta neprijateljska tvrđavica, kako su je neki zvali, morala je nestati. I nestala je u plamenu 13. srpnja 1920. godine, vatra ju je progutala zajedno sa impresivnom knjižnicom sa oko 7000 knjiga. Važno je napomenuti da knjige nisu zapaljene zbog svog sadržaja nego zbog jezika kojim su napisane.

Uzevši u obzir sve prije navedeno smatramo da sama spomen ploča koja se nalazi na pročelju zgrade ne ističe dovoljno značaj koji je Narodni dom imao za Hrvate Pule tog vremena te zahtijevamo od Grada Pule uređenje spomen sobe u zgradi koju sada koristi Porezna uprava čiji bi sadržaj primjerenije prikazao važnost koji je sam Narodni dom imao“, smatraju u pulskom HČSP-u.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa