Slovački predsjednik Ivan Gašparović posjetio Istru

0
Ivan Gašparović i Ivan jakovčić
Ivan Gašparović i Ivan jakovčić

Predsjednik republike Slovačke Ivan Gašparović za posjeta Hrvatskoj boravio je i u Istri, a 12. srpnja u Puli se sastao s istarskim županom Ivanom Jakovčićem te ističući svoje hrvatsko porijeklo naglasio kako će napraviti sve da suradnja Slovačke i Hrvatske bude što uspješnija.

Jakovčić je tom prigodom kazao kako mu je drago da je Gašparović ponovio svoj posjet. „Ovom prilikom potvrdili smo odlične odnose i zajedničke interese. Zamolio sam gospodina Gašparovića da produbimo suradnju, posebice stoga jer će Hrvatska uskoro postati članica EU“, izjavio je Jakovčić i dodao kako je predložio da se iduće godine organizira Slovačko–hrvatski gospodarsko–politički forum.

Jakovčić je izrazio nadu da će i hrvatski i slovački predsjednik podržati jedan takav skup jer gospodarstvo Hrvatske i Slovačke ima još mnogo toga za učiniti ne bi li se suradnja dvije države digla na daleko veći nivo nego što je ona to danas.

Gašparović, upravo zbog ulaska Hrvatske u EU, uvijek rado prihvaća poziv predsjednika Josipovića u Hrvatsku. Kako je rekao nakon susreta s Jakovčićem, Slovačka i Hrvatska su uvijek imale dobre odnose, ali ne u opsegu u kojem je to moguće. „Potrebno je često održavati ovakve sastanke jer je to dobar poticaj za slovačke i hrvatske poduzetnike. Naime, ako su dobri odnosi među državnicima, onda to postavlja dobar temelj i za naše gospodarstvenike da imaju dobre i uspješne kontakte“, izjavio je.

„Predstoji nam jedno novo razdoblje naših međusobnih odnosa koji bi se mogli usmjeriti na polja istraživanja, znanosti i obrazovanja s obzirom da je to vrlo važno za manje države poput naših koje ne mogu konkurirati velikim državama, jer nemaju tako jaku proizvodnju“, dodao je Gašparović.

„Želim se složiti s Jakovčićem koji je rekao da je sve važnija suradnja među pojedinim regijama iz različitih država. Zato me njegov prijedlog o Forumu jako veseli jer bi ga organizirala Istarska županija sa slovačkom Trenčinskom županijom“, rekao je.

„Uvjeren sam da će biti još govora o konkretnim gospodarskim projektima jer se Slovačka dokazala kao vrlo uspješna u gospodarskom smislu. U Slovačku su došli značajni svjetski investitori i kod nas osnovali svoja poduzeća, no ona je danas u poziciji kada sama može ulagati i želimo ulagati zajedno s Hrvatskom u treće zemlje“ , rekao je Gašparović na kraju. (Tekst i foto: Paola Albertini)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa