Biciklom od Sv. Katarine do Srebrenice

0
Esad Ahmić s kćerkom Martinom uoči puta u Srebrenicu
Esad Ahmić s kćerkom Martinom uoči puta u Srebrenicu

Esad Ahmić (57) iz Jakovici kraj Svete Katarine u Općini Pićan je 7. srpnja u 5 sati ujutro započeo doista hrabru avanturu – biciklom se zaputio na 650 kilometara dug put do Srebrenice na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine.

Ahmić je prije dvije godine prvi put sudjelovao na tradicionalnom biciklističkom maratonu Bihać-Srebrenica, organiziranom pod motom „Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi“. No, tada je do Bihaća išao automobilom.

„Ove sam godine odlučio i do Bihaća otići biciklom, poput drugih maratonaca koji u Bihać dođu biciklima, neki čak iz Njemačke“, rekao nam je Ahmić s kojim smo razgovarali u Jakovicima dan prije odlaska na maraton. 

Ahmić je iz Svete Katarine krenuo u 5 sati ujutro, a čitavo ga vrijeme prati kćerka Martina u automobilu. Do Bihaća mu je, preko Senja i Otočca, uz dva sata odmora trebalo oko deset sati.       

Nakon prospavane noći u Bihaću, Ahmić se priključio ostalim sudionicima 8. biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica. Inače, broj sudionika je ograničen na 300 (uz 20 pratitelja na automobilima), prvog dana se vozi ruta Bihać – Bosanski Petrovac – Ključ – Čađavica – Mrkonjić Grad – Jajce, dugačka 203 km, drugog dana maratonci voze 131 km dugu stazu Jajce – Donji Vakuf – Turbe – Travnik – Vitez –Kakanj – Visoko – Sarajevo, a treća i posljednja etapa, dužine oko 161 km, je Sarajevo – Semizovac –Ivančići – Olovo – Kladanj – Vlasenica – Milići – Srebrenica. Biciklisti će u Srebrenicu stići 10. srpnja u večernjim satima, 11. srpnja prisustvovat će komemoraciji žrtvama genocida i nakon toga slijedi povratak kućama, naravno automobilima.

Esad Ahmić je inače rodom iz Doboja, odakle ga je put odveo u Rijeku gdje je upoznao suprugu Mirjanu iz Jakovici. Osim kćerke Martine, studentice agronomije, Esad i Mirjana imaju i sina Emira, studenta brodogradnje. Ahmić je strojar po struci, a u prostoru nekadašnje Adrije u Dubrovi ima poduzeće za strojnu obradu Groferr. (Tekst i foto: Nenad Čakić)     

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa