Ki sit, ki lačan: Veliki interes za izložbu o prehrani u Istri
U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli 5. srpnja je otvorena multimedijalna izložba "Ki sit, ki lačan" – o prehrani u Istri. Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, a o izložbi su govorili i ravnatelj Arheloškog muzeja Istre Darko Komšo te članica autorskog tima Tajana Ujčić. Izložba je rezultat rada svih istarskih muzeja, a koordinirao ih je Arheološki muzej Istre, kao nositelj projekta.
Multimedijalna izložba “Ki sit , ki lačan”- o prehrani u Istri, na nov i suvremen način progovara o istarskoj prehrani kroz povijest, ali autori izložbe Mauricio Ferlin, Tajana Ujčić i Franko Lukež svakom pojedincu koji navrati do izložbe ostavljaju mogućnost vlastitet interpretacije povijesti prehrane u Istri.
Izložba kroz razne izloške - od fotografija do jelovnika, starih ognjišta, nekadašnjih kuhinja, pa čak i igračaka i drugih predmeta vezanih za kulinarstvo i gastronomiju – govori o istarskoj kuhinji u pojedinom povijesnom razdoblju. Govori i o tome što se od toga uklopilo u današnje jelovnike, bilo da se radi o jelima pripremljenim u intimi doma ili o istarskoj gastronomskoj ponudi kao sastavnome dijelu istarskoga turističkog proizvoda.
Mnoštvo se ljudi okupilo jučer navečer u Svetim srcima, a mnogi su već najavili da tako zahtjevnu izložbu s toliko puno različitih sadržaja valja razgledati u više navrata. Uostalom, za neka sjećanja i razmišljanja potreban je i veći mir od sinoćnje gužve.
Izložba “Ki sit, ki lačan” bit će otvorena do 15. listopada, a Sveta srca rade svakoga dana od 9 do 23 sata.