Gospodarski krah Pazinštine: Puris odlazi u stečaj?

0
Nagomilani gubici doveli su Puris u tešku situaciju
Nagomilani gubici doveli su Puris u tešku situaciju

"Potrudit ćemo se što prije vratiti Puris na staze stare slave, kao što i zaslužuje. Razloga za optimizam ne nedostaje, a dokaz tome su i sve firme iz naše grupe koje danas uspješno posluju, a koje su uz pomoć tvrtke Gavrilović ponovo postale tržišni konkurenti", rekao je Đuro Gavrilović u veljači 2009. godine u intervjuu kojeg je, povodom preuzimanja Purisa dao za Glas Istre, i dodao kako bi u slučaju da se Gavrilović nije odlučio na preuzimanje, Puris završio u stečaju.

Danas, tri godine kasnije izgleda da je upravo Gavrilović Puris doveo pred stečaj. Naime, na pitanje o budućnosti Purisa iz Uprave su nam odgovorili kako s vlasnikom Purisa, tvrtkom Gavrilović, intenzivno rade na pronalaženju strateškog partnera ili kupca koji bi preuzeo primarnu proizvodnju – Tvornicu stočne hrane i tov purana. Naime, problem nelikvidnosti, nemogućnosti financiranja primarne proizvodnje i nagomilanih gubitaka, doveli su Puris u tešku situaciju, stoji u odgovoru Uprave.

Kao mogući kupac spominjala se varaždinska Vindija. Neslužbeno doznajemo kako je Vindija ponudila preuzimanje Purisa za 1 kunu, uz preuzimanje obaveze otplate duga, no banka, kao vjerovnik, na takve uvjete nije pristala.

Preuzimanje Purisa od strane Vindije mogao bi biti spas za Puris, ali ne i za njegove kooperante, 20 farmi koje se nalaze u Istri, iz razloga što Vindija već ima dovoljan broj kooperanata u proizvodnji pilića i purana u Međimurju te Slavonskom Brodu. Velik broj kooperantskih farmi u Istri već je ispražnjen te je obustavljen je tov pilića, a obustavlja se i tov purana, što vlasnike farmi već sada dovodi u bezizlaznu situaciju.

Uprava: Plaće u Purisu su gotovo 40 posto veće od prosjeka konkurencije

Navodno je Puris bankama slao obavijest o mogućem stečaju, kako bi izbjegle probleme u slučaju podizanja kredita od strane radnika Purisa, koji će u očito ostati bez primanja.

Na pitanje o budućim mjerama, otpuštanjima radnika te o mogućem stečaju poduzeća iz Uprave su nam ogovorili kako je nužno poduzeti niz mjera racionalizacije i smanjenja troškova, što uključuje smanjenje plaća koje su u Purisu gotovo 40 posto veće od prosjeka konkurencije, a kako je smanjena proizvodnja, postepeno će se smanjivati i broj ljudi.

Uprava Purisa i vlasnici poduzimaju sve kako bi se izbjegao stečaj
Uprava Purisa i vlasnici poduzimaju sve kako bi se izbjegao stečaj
„O svim tim nužnim mjerama koje moramo poduzeti kako bi se osigurao opstanak Purisa otvoreno razgovaramo sa sindikatom, a obavijestili smo i zaposlenike. S dijelom njih započeli smo i razgovore o dobrovoljnim odlascima. O situaciji u Purisu obavijestili smo sve razine vlasti: od gradonačelnika i župana do resornog ministarstva s namjerom da zajedničkim snagama osiguramo opstanak Purisa.Uprava Purisa i vlasnici poduzimaju sve kako bi se pronašao kupac i osigurala budućnost Purisa te izbjegao stečaj. Međutim, svjesni smo da to ovisi o niz faktora, kako unutarnjih, a još više vanjskih, od kojih je financijska podrška poslovne banke, kao najvećeg vjerovnika, jedan od najvažnijih.

Napominjemo da Uprava Purisa i vodstvo Gavrilovića tijesno i kvalitetno surađuju te poduzimaju sve kako bi se pronašao kupac i osigurala budućnost Purisa kao važnog gospodarskog subjekta Pazina i Istarske županije, ali i hrvatske mesne industrije“, stoji u odgovoru Uprave Purisa. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Danas Puris! A sutra?!
Danas Puris! A sutra?!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa