Puštanjem u pogon pulskih bunara stabilizirat će se opskrba vodom u Istri

0
Vedran Grubišić, Darko Višnjić i Boris Miletić
Vedran Grubišić, Darko Višnjić i Boris Miletić

Pulski bunari Tivoli i Campanož pušteni su 2. srpnja, nakon dvadeset godina mirovanja, u pogon, kako bi se preduhitrila potencijalna nestašica vode prouzročena sušom.  

Na lokaciji Veli Vrh bunar Tivoli prigodno su pušteni u pogon tehnološki procesi obrade vode, a prisutni su bili predstavnici Hrvatskih voda, Istarske županije, Grada Pule i Vodovoda Pule d.o.o.

Boris Miletić i Vedran Grubišić
Boris Miletić i Vedran Grubišić

„Moramo se održivo boriti protiv nestašice vode, pogotovo ako uzmemo u obzir da se neki dijelovi Hrvatske već snabdijevaju putem posebnog redukcijskog režima“, izjavio je tom prigodom istarski dožupan Vedran Grubišić naglasivši kako mi nemamo taj problem zahvaljujući 2 milijuna eura vrijednoj investiciji. „U ovaj su pogon 30 posto sredstava investirale jedinice lokalne samouprave i Istarski Vodovod, a 70 posto Hrvatske vode“, kazao je Grubišić.

Direktor pulskog Vodovoda Darko Višnjić dodao je kako se u investiciju išlo ne bi li se preduhitrila nestašica koja bi u protivnom bila neminovna krajem ovoga mjeseca. „Uspjet ćemo premostiti krizu zahvaljujući pravovremenim aktivnostima. Očekujemo dovoljne količine vode da premostimo sušu“, izjavio je Višnjić tom prigodom.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je rekao kako su najave za predstojeću turističku sezonu dobre te naglasio kako, upravo zato, trebamo biti oprezni: „Praktički se već dvije godine borimo sa sušom, stoga unatoč ovim bunarima koje smo pustili u pogon, apeliram na racionalnu potrošnju, posebice u turističkom sektoru kako se negativne posljedice ne bi manifestirale“.

Naime, povećanjem broja gostiju, veća je i potrošnja vode te bi građani i turisti trebali biti oprezni prilikom zalijevanja travnjaka i vrtova, tuširanja na plažama i slično.

Zahvaljujući tehnologiji iz Amerike koja će se koristiti da se idućih deset godina čisti voda iz pulskih bunara dobiti će se 50 litara vode po sekundi, kada su Tivoli i Campanož u pitanju, što je zajedno s ostalim pulskim bunarima, 146 litara po sekundi.

„Tako će se rasteretiti Buzet i Butoniga koji su već sada po količini vode kritično“, izjavio je Višnjić i kazao kako je sada od 13 bunara u Puli njih sedam u funkciji.

„Valja spasiti turističku sezonu, krastavce i pomidore“, slikovito se izrazio Višnjić kazavši kako stoga maksimalno koriste pročišćenu vodu iz pulskoga podzemlja. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa