Svečano otvorena obnovljena umaška Hitna pomoć

0
Vili Bassanese, Jovanka Popović-Glavičić i Valter Flego
Vili Bassanese, Jovanka Popović-Glavičić i Valter Flego

U okviru kampanje i humanitarne akcije „HitnaJeBitna“, Grad Umag i Istarska županija pokrenuli su zajedničko ulaganje u rekonstrukciju i proširenje prostorija Hitne medicinske službe u Umagu. Projekt adaptacije i dogradnje od iznimnog je značaja za zdravstveni sustav sjeverozapadne Istre budući da su građani Umaga i okolnih mjesta zakinuti u odnosu na ostale građane Istre upravo zbog udaljenosti od gotovo 100 km do bolnice u Puli.

Iako Hitna medicina nije u ingerenciji grada, Umag već dugi niz godina samostalno sufinancira rad Hitne redovnim izdvajanjem od oko 250.000 kuna godišnje za dodatni tim iznad standarda propisanog državnom mrežom, kako bi se zadovoljile osnovne potrebe građana sjeverozapadne Istre. Osim redovnog financiranja, Grad Umag je osigurao i vozilo za hitan prijevoz pacijenata.

Činjenica je da je Hitna medicinska služba u Umagu radila u neodgovarajućim prostornim uvjetima i da je to bio dovoljan razlog da Grad Umag zajedno s Istarskom županijom, koja je u konačnici vlasnik Doma zdravlja, pokrene rekonstrukciju i proširenje zgrade za rad Hitne medicinske službe.

Grad Umag i Istarska županija pokrenuli su adaptaciju i dogradnju prostorija Hitne medicinske službe u Umagu u vrijednosti od gotovo 2,2 milijuna kuna. Prostor se proširuje s postojećih 160 na 230 četvornih metara, zatvara se dosadašnja nadstrešnica za kola hitne pomoći i premješta se Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja u prizemlje glavne zgrade.

Uređuju se i prostori za Higijensko-epidemiološku i Službu sanitetskog prijevoza, a ispostava dobiva i salu za opservaciju s tri kreveta. Na taj način Grad želi pridonijeti zdravstvenoj sigurnosti građana Umaga i okolnih gradova i općina te ispraviti grešku izazvanu nepoznavanjem i nerazumijevanjem specifičnosti tog područja od strane nadležnih tijela.  Nakon što je dogovoreno zajedničko ulaganje u rekonstrukciju postojećih prostorija, pojavilo se pitanje opremanja umaške ispostave Zavoda za hitnu medicinu.

Spontana reakcija građana

No, neočekivano velika, pozitivna i spontana reakcija građana, udruga, poduzeća i svih ljudi dobre volje koji vole ovaj grad i kraj u kojem žive, pod okriljem kampanje „HitnaJeBitna“, pokrenula je val dobrote i humanosti. U konačnici je u kampanji prikupljeno cca 720 tisuća kuna u opremi i novcu te je akcija „HitnaJeBitna“ u potpunosti opravdala razlog pokretanja i na najbolji mogući način pomogla u opremanju Hitne medicinske službe u Umagu.

„Rezultat sinergijskog djelovanja svih onih koji su sudjelovali u kampanji „HitnaJeBitna“ vidljiv je upravo danas, 30. rujna 2016. godine, kada zajedno službeno otvaramo novouređene prostorije Hitne medicinske službe u Umagu. Želim se od srca zahvaliti svima koji su dali svoj doprinos jer danas možemo zajedno biti zadovoljni i ponosni. Zahvaljujem se županu Valteru Flegi i njegovom timu iz Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, Istraturistu i svim donatorima, svim poduzećima i svakom pojedincu koji su dali dio koji su mogli i tako omogućili kvalitetniji život cijeloj zajednici", kazao je gradonačelnik Umaga.

„Hvala izvođačima radova, veliko hvala voditeljici umaške ispostave Hitne medicinske službe, upravitelju Ustanove za Hitnu medicinu Istarske županije i upravitelju Ustanove Istarskih domova zdravlja te mojim suradnicima koji su dali dio svojih primanja i svoje vrijeme, a posebno hvala ide gospodinu Miodragu Čerini koji nam je pomagao i koji nas je pratio od same ideje projekta. Danas slavimo veliki korak ka postizanju konačnog cilja. Predstoji nam još puno zajedničkog rada, a prvo sljedeće ulaganje je opremanje Doma zdravlja novom radiološkom opremom, za što smo već pokrenuli niz humanitarnih aktivnosti“, naglasio je gradonačelnik Bassanese u svom obraćanju.

Brojnoj su se publici obratili i voditeljica umaške ispostave Hitne medicinske službe Jovanka Popović-Glavičić te župan Istarske županije Valter Flego koji nisu krili oduševljenje svečanim otvaranjem te koji su naglasili kako su u Umagu zajedništvo i odgovornost odrednice uspjeha.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa