udruga korisnika bezdimnih proizvoda

'Želimo pomoći pušačima i promijeniti stav o e-cigaretama'

0
Sudionica programa
Sudionica programa

CROHM, udruga korisnika bezdimnih proizvoda, pokrenula je jedinstvenu javno zdravstvenu intervenciju u Hrvatskoj, prvi program za prestanak pušenja uz pomoć bezdimnih proizvoda pod nazivom Biram bez dima koji je u svom prvom izdanju okupio 10 pušača. Program nije nadziran od strane liječničke struke, no temelji se na znanstveno dokazanoj učinkovitosti bezdimnih proizvoda, posebno e-cigareta, u prestanku pušenja.

Naime, globalna znanstvena mreža Cochrane (dopunjeni rad: siječanj 2024.) je recenzijom 88 znanstvenih radova, utvrdila da postoji visoka razina znanstvenih dokaza koji pokazuju da su e-cigarete značajno učinkovitije od nikotinskih zamjenskih terapija kakve pušači mogu dobiti na recept od liječnika, i to između 33 i 100 posto. Iako uz napomenu da je potrebno još znanstvenih istraživanja, Cochrane zaključuje da bi e-cigarete u prestanku pušenja mogle biti učinkovitije i od psihološke terapije podrške.

Zbog toga je CROHM napravio program za odvikavanje od pušenja koji se temelji na intervenciji bezdimnim proizvodima i kombiniranoj savjetodavnoj podršci članova udruge. Prvih 10 pušača, sudionika programa educirano je i dobilo na raspolaganje sve tri kategorije bezdimnih proizvoda, e-cigarete, grijane duhanske proizvode i nikotinske vrećice, kako bi izabralo najbolji proizvod za sebe i na najbolji način nastavilo s programom koji će trajati 28 dana. Svakog tjedna sudionici programa dolaze na razgovor u udrugu, a dobivaju i novu tjednu zalihu preferiranih proizvoda koji im pomažu da se ne vrate natrag cigaretama. Cilj programa je prvo prebaciti pušače na manje štetne alternativne proizvode, a onda ih i potpuno odviknuti od nikotinskih proizvoda.

“U Hrvatskoj postoje dostupne zamjenske nikotinske terapije i škole nepušenja, ali interes pušača pa i sami kapaciteti tih programa su niski, što znači da na taj način nije moguće napraviti neki ozbiljniji iskorak u zemlji koja ima konstantno visok broj pušača, njih oko milijun. Ovom intervencijom želimo još jednom ukazati na primjer uspješnih zemalja koje korištenjem znanstvenih spoznaja o učinkovitosti bezdimnih proizvoda u odvikavanju od pušenja, ali i njihovoj značajno manjoj štetnosti u odnosu na cigarete, zaista smanjuju prevalenciju pušenja i sa pušenjem povezane bolesti, poput Švedske, UK, Japana, ali i Francuske, Novog Zelanda i SAD-a. Hrvatska je jedna od najstrožih zemalja u EU u regulaciji bezdimnih proizvoda jer ih izjednačavamo sa cigaretama, pa je bilo kakvo informiranje o tim proizvodima zabranjeno. Činjenicu da nakon svih znanstvenih dokaza, pušači u Hrvatskoj ne mogu dobiti pravu i istinitu informaciju o prednostima tih proizvoda, smatramo ozbiljnim kršenjem prava pušača na informaciju i na izbor za njih manje štetnih proizvoda. Program Biram bez dima se neće zaustaviti na ovoj intervenciji, predstavit ćemo uskoro i sveobuhvatan vodič za prestanak pušenja koji će uz tradicionalne metode obuhvatiti i bezdimne proizvode, a na Svjetski dan vejpanja ćemo predstaviti i informacijsku platformu o bezdimnim proizvodima gdje ćemo pružati znanstveno utemeljene i provjerene informacije o tim proizvodima”, rekao je Filip Tokić, predsjednik Udruge CROHM na konferenciji povodom predstavljanja programa.

EU je postavila cilj da do 2040. godine postane područje bez pušenja, odnosno s prevalencijom pušenja manjom od 5 posto. Hrvatska, s obzirom na kontinuirano visok broj pušača, nije niti blizu ostvarivanja tog cilja. Iako je u novoj Nacionalnoj strategiji za borbu protiv ovisnosti do 2032. godine Hrvatska prepoznala strategiju smanjenja štete od pušenja, koja se temelji upravo na poticanju pušača na prelazak na bezdimne proizvode, konkretnih mjera i dalje nema.

Liječnica obiteljske medicine Ljiljana Ćenan naglasila je kako su obiteljski liječnici svjesni vrlo ograničenih i nisko učinkovitih mogućnosti koje trenutno imaju na raspolaganju kada savjetuju pacijente pušače o prestanku pušenja.

”Liječnici trebaju imati provjerene i ažurne informacije o svim učinkovitim metodama za prestanak pušenja. Pušenje je danas najznačajniji faktor rizika za zdravlje naših građana i mi kao struka i društvo moramo napraviti više od ovog što trenutno radimo da smanjimo stope pušenja i s pušenjem povezanih bolesti. Pritom na umu trebamo imati da zabrane nikada nisu polučile rezultat i da su strategije smanjenja štete već u više različitih ovisnosti pokazale učinkovitost, a na to u slučaju pušenja ukazuju i postojeći znanstveni radovi, ali, što je najvažnije, i rezultati niza zemalja koji su jače potaknuli prelazak pušača na alternativne proizvode. Ono na čemu inzistiram kao liječnik je da nam se omogući kvalitetno informiranje kako bi mogli na najbolji način savjetovati svoje pacijente, ali i da se omogući nadzor svih korisnika nikotinskih proizvoda kroz naše liječničke panele, što će nam omogućiti da već za nekoliko godina vrlo jasno vidimo koristi pa i moguće negativne učinke svih tih proizvoda kojih je sve više na tržištu. Ovaj program intervencije je amaterski i nije validiran od struke, no veselit će me ako će bilo koji od ovih 10 sudionika zahvaljujući njemu prestati pušiti jer je to velika stvar za tog pojedinca, ali i za njihovu okolinu”, izjavila je Ljiljana Ćenan, dr. med.

Na predstavljanju programa Biram bez dima svoja iskustva do sada u programu podijelile su sudionice Branka Tokić, Terra Gulić i Vesna Krnjc koje su u dva tjedna održavanja programa gotovo u potpunosti cigarete zamijenile manje štetnim bezdimnim proizvodima, najviše e-cigaretama. Sve tri sudionice su do sada više puta neuspješno pokušavale prestati pušiti i uvjerene su da će upravo ovog puta uspjeti odbaciti cigarete, pa možda i općenito nikotinske proizvode.

Iz CROHM-a su naglasili da su rezultati ankete koju su ispunili sudionici programa Biram bez dima najbolje pokazali kako je nedostatak ispravnih informacija najveća brana prelasku pušača na manje štetne alternative. Naime, trećina ih je prije edukacije bezdimne proizvode doživljavala jednako štetnim kao cigarete, manje od trećine ih je uopće smatrala učinkovitima za prestanak pušenja, a isto tako manje od trećine ih je znalo da nikotin ne uzrokuje rak (to je znanstveno potvrđena činjenica jer je dokazano da rak kod pušenja izaziva proces gorenja velikog broja sastojaka od kojih se sastoji cigareta, a ne sam nikotin). U CROHM-u su zaključili da upravo razbijanje tih mitova treba biti prvi korak u jačanju odluke pušača na izbor manje štetne alternative i na kraju potpuni prestanak korištenja nikotinskih proizvoda. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa