Zelena Istra pokreće stranicu za nadzor pulskog proračuna

0
Goran Matić
Goran Matić

Udruga Zelena Istra poziva građanke i građane Pule, predstavnike sindikata i udruga civilnog društva te političkih stranaka, da se putem nove verzije web stranice www.pulaodlucuje.org aktivno uključe u planiranje, donošenje i nadzor gradskog proračuna u sklopu projekta kojeg provodimo uz sudjelovanje Grada Pule. Posjetitelji stranice na još jednostavniji i pregledniji, a što je najbitnije - transparentan način mogu predlagati svoje ideje za manje ili veće proračunske investicije i uštede u Puli, raspravljati o idejama svojih sugrađana te u konačnici o njima glasati.

Zahvaljujući trima gradovima koji u njemu sudjeluju te pulskoj tvrtci Coin, a koja je velikodušno donirala aplikaciju PROračun, građankama i građanima je na raspolaganju uistinu moćan alat za vizualizaciju i proučavanje proračuna, koji se od ostalih sličnih aplikacija razlikuje po povećanoj razini transparentnosti, budući omogućava pregledavanje i proučavanje stavaka proračuna prema svim proračunskim klasifikacijama, a ne samo funkcijskoj, kao što je to obično slučaj.

Pozivaju sve građanke i građane da posjete internetsku stranicu www.pulaodlucuje.org i upoznaju se s njenim naprednim mogućnostima, prouče proračun te oslobode svoju kreativnu energiju kako bi svoj grad učinili boljim, ugodnijim i pravednijim mjestom za život, a ove godine smo to u suradnji sa Centrom za građanske inicijative Poreč i Labin Art Expressom omogućili i stanovnicima Poreča i Labina, na stranicama https://porecodlucuje.yrpri.org i https://labinodlucuje.yrpri.org!

Aktivno sudjelovanje građana u odlučivanju o proračunu, kao i u njegovom nadzoru, može donijeti brojne pozitivne promjene. Između ostalog, angažman građana po pitanju javnih financija smanjuje prostor za korupciju i klijentelizam te dovodi do učinkovitijeg usmjeravanja javnih sredstava tamo gdje su zajednici uistinu najpotrebnija, budući sami građani najbolje poznaju potrebe i probleme, ali i potencijale sredina u kojima žive.

U Puli će prikupljanje ideja građana i istovremeno glasanje trajati do 10. listopada, a najpopularniji prijedlozi će zatim biti proslijeđeni Gradu Puli, koji će se o svakome od njih javno očitovati, odnosno obrazložiti prihvaćanje ili odbijanje prijedloga, nakon čega će prihvaćeni prijedlozi biti uvršteni u proračun grada Pule za 2017. godinu.

Internetske stranice izrađene su u sklopu projekta "Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun" kojeg provodi Zelena Istra uz partnerske udruge Pan iz Karlovca i Centra za zdravo odrastanje IDEM i ja iz Malog Lošinja. Projekt financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Djelomično zadovoljni

Rezultate dosadašnjeg tijeka projekta i preporuke prenosimo u cijelosti. „Nakon prve godine projekta, nažalost, možemo biti samo djelomično zadovoljni. Drago nam je da možemo pohvaliti objavljivanje i suradnju Grada Pule na izradi već spomenutih vizualizacija, kao i početak proaktivnog objavljivanja tzv. otvorenih podataka i otvaranje istoimene rubrike na službenim internetskim stranicama Grada. No moramo napomenuti da, svoj proklamiranoj predanosti transparentnosti unatoč, već gotovo godinu dana Grad odbija naš zahtjev za objavu 4. i 5. razine proračuna, ignorirajući pritom i sam Zakon o pravu na pristup informacijama.

U svojoj osnovi su pohvalne i tribine po mjesnim odborima koje su upravo u tijeku, no po pitanju njihovog sadržaja, ali i forme, postoji znatan prostor za poboljšanja, kako bi dijalog s građankama i građanima bio kontinuiran, sustavniji i ravnopravniji ali što je najvažnije - usmjeren ka sagledavanju svih mogućih opcija za rješavanje problema građanki i građana, a ne komuniciranju izlišnih izlika i opravdanja. Od 25 prijedloga, odgovori Grada upućuju kako je za proračun za 2016. godinu u potpunosti prihvaćeno 5 prijedloga, djelomično prihvaćeno 3, a neprihvaćeno je bilo 17 prijedloga.

Odgovori koje smo zaprimili na prijedloge građana bili su nejasni i općeniti, a u nekim slučajevima i neadekvatno argumentirani. Za mnoge odgovore je bilo teško shvatiti jesu li ili nisu prihvaćeni, a na molbu za objašnjenjem nismo nikada zaprimili odgovor. Često se pojavljivala formulacija "u skladu s dostupnim financijskim sredstvima", čime izostaje sama bit participativnog budžetiranja - da sami građani određuju o priroritetima financiranja. Nažalost, u ovom trenutku još nismo zaprimili niti izvještaj Grada o napretku projekata koji su prošle godine prihvaćeni.

Osim toga, mnoga obrazloženja odbijanja prijedloga bila su neadekvatno i površno argumentirana. Tu možemo izdvojiti prijedlog o smanjenju financiranja političkih stranaka, ali posebno prijedlog koji je prikupio daleko najviše glasova pod nazivom "Centar za mlade", koji su pripremile naše srednjoškolke i srednjoškolci, i oko kojega su se angažirali kako bi prikupili podršku.

Takav pristup često frustrira, a svakako obeshrabruje građanke i građane da se u budućnosti uključuju u participativne procese, što je tim pogubnije ukoliko se radi o mladim ljudima koji su vjerojatno i prvi put pokušali sudjelovati u jednom demokratskom procesu izgradnje svoje zajednice. Stoga pozivamo Grad Pulu da još jednom razmotri navedene prijedloge i uistinu se otvori za potrebe koje njegovi stanovnici pokušavaju komunicirati ovom stranicom.

Prijedlozi za veću transparentnost

Usrdno se nadamo kako se radi o tzv. "dječjim bolestima" te da svi zajedno učimo te da ćemo u budućnosti samo napredovati u dostizanju demokratskih standarda, suradnje i dijaloga te da će se postepeno smanjivati i dalje osjetno nepovjerenje između predstavnika gradske vlasti i građana, odnosno civilnog društva. No mora nam biti jasno kako do toga nećemo doći snishodljivošću civilnog društva prema postupcima lokalnih vlasti, nego samo iskrenim i otvorenim dijalogom, pa tako i otvorenom i nužnom kritikom, za koju nam se često neosnovano predbacuje "negativnost", što nažalost ukazuje na osnovno nerazumijevanje uloge civilnog društva u zajednici.

Ukratko, prostor za poboljšanje demokratskih procesa u Gradu Puli se otvara na području veće otvorenosti i eliminacije nepovjerenja prema građanima, izraženijom orijentacijom ka iznalaženju svih mogućih opcija za rješavanje problema, poboljšanjem i kontinuiranom komunikacijom s građanima putem mjesnih odbora i njihovih još uvijek nepostejećih internetskih podstranica, kao i povećanjem prostora za direktno odlučivanje građanki i građana u procesu koji je trenutno samo savjetodavan i u potpunosti neobvezujuć za Grad.

Stoga smo za ovu godinu pripremili prijedloge za transparentnije i demokratskije donošenje proračuna, a koje smo uručili i predstavnicima Grada Pule: 1. Odrediti fiksni iznos o kojem će građani mjesnih odbora odlučivati direktno. 2. Proračunske dokumente objaviti:što je ranije moguće, tj. odmah nakon isteka zakonskog roka za njihovu izradu (15. studeni), na većim razinama detaljnosti (4. razina za Prijedlog proračuna i izglasani proračun. 5. za izvješća o izvršenju proračuna), u otvorenim formatima (.CSV, .ODS, eventualno .XLS). 3. Aktivno uključivanje gradskih službi u fazi predlaganja kako bi se čim ranije identificirali prijedlozi koji su tehnički ili zakonski neizvedivi, ili se već planiraju provesti.
4. Sve prijedloge građana objaviti (bez obzira na kanal kojim su zaprimljeni), kao i jednoznačne odgovore o njihovom (ne)uvrštavanju u proračun za iduću godinu. 5. Redovno objavljivati status pojedinih prihvaćenih projekata.“ Priopćenje Zelene Istre potpusuje koordinator projekta Goran Matić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa