Pismo čitatelja: Je li Pula uistinu prijatelj djece?

0
Je li Pula uistinu prijatelj djece?
Je li Pula uistinu prijatelj djece?

U našu je redakciju proteklih dana stiglo pismo čitatelja naslovljeno „Je li Pula uistinu prijatelj djece“? Čitatelj se pismom obratio u nadi da ćemo prenijeti njegova razmišljanja. U pismu kaže: „Kada ulazimo u Grad Pulu na dva mjesta imamo istaknute velike ploče zanimljivih sadržaja 'Grad Pula prijatelj djece'. Dozvolite mi malo sarkazma i pitanje da li itko zna koliko nas je koštalo postavljanje tih ploča te pitanje svih pitanja da li su tamo postavljenja zakonito sa svim odobrenjima (HC-a,MUP-a, Ministarstva prometa)?“

Erik Lukšić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti na naš je upit da komentira pismo čitatelja odgovorio kako su gradovi prijatelji djece globalna inicijativa UNICEF-a, pokrenuta s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece jer je upravo blagostanje djece važan pokazatelj zdravog okružja, demokratskog društva i dobrog upravljanja.

„Počasno priznanje i status 'Grad prijatelj djece', najviše je društveno priznaje svima onima koji su zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece. Svrstavanje Pule među ostale svjetske gradove s ovom titulom pokazatelj je da smo od strane ove međunarodne organizacije prepoznati kao sredina koja uspješno brine o zaštiti djece, skrbi o potrebama svojih najmlađih sugrađana i uvažava njihovo mišljenje, što donosi svojevrstan ugled zajednici čiji smo svi mi članovi“, izjavio je Lukšić.

Dodao je kako je postavljanje počasnog naziva u obliku natpisne ploče obveza je svakog Grada – prijatelja djece, kako u svijetu tako i kod nas. „Izrada dviju informativnih ploča, njihova isporuka, iskopi temelja, postavljanje aluminijskih nosača i ugradnja  ploča dimenzija iznosila je 23.980,00 kn bez PDV-a, a za navedeno postavljanje prethodno se ishodila sva potrebna dokumentacija“, kaže Lukšić.

Lukšić: Grad Pula provodi čitav niz mjera i olakšica za obitelji s više djece

Čitatelj je htio znati i da li je Pula „stvarno to za što se predstavlja, Grad prijatelj djece?“ Dodaje da Pula u RH imamo najskuplji vrtić, da smo možda među jedinima koji plaćamo naknade za učitelje u Osnovnoj školi, da Grad Pula ima u RH najmanju naknadu za rođenje djeteta od „mizernih“ 500 kn za prvo i svako sljedeće dijete (za usporedbu Zagreb za prvo dijete daje 3000 kuna, za drugo 6000 kuna, a za treće i svako sljedeće 9000 kuna, pa čak i Grad Vodnjan ima naknadu od 1000 kn).

U pismo stoji i sljedeće: „Čitajući kroz medije, vaš kolega novinar osvijestio nas je kao građane da je plaća svima u Gradu i njegovim poduzećima u 2012. godini porasla, između ostalog i našim uplatama u gradski proračun. Moje pisanje nije nikakve političke namjere, nego smisao možda pozvati građane na građanski neposluh i potaknuti možda ideju da svi mi koji uplaćujemo u proračun, iznose za vrtić, škole i slično da ne platimo svoje obveze tri mjeseca i da ciljano izazovemo kolaps ionako urušenog sustava vrednovanja života i života onih koji biraju, a možda će i poneka udruga koja se brine zaštitnom temeljnih ljudskih vrednovanja uključiti i pozvati na bunt. Dozvolite nam pravo na život, dozvolite nam pravo na izbor, dozvolite nam i očuvajte nam temeljna ljudska prava. Ovo stoga što je i naš gradonačelnik prije par dana sam pozvao na građanski neposluh i neplaćanje kazni, stoga priključujemo se njegovim idejama i zamislima i građani, mi koji smo glasali za njega, a i oni koji nisu, poslušajmo ga i ne plaćajmo ništa što ide u Gradski proračun“.

„Počasno priznanje i status 'Grad prijatelj djece', najviše je društveno priznaje svima onima koji su zaslužni za ostvarivanje p
„Počasno priznanje i status 'Grad prijatelj djece', najviše je društveno priznaje svima onima koji su zaslužni za ostvarivanje p
Lukšić je naglasio kako želi potvrditi da je Grad Pula Socijalnim programom putem proračuna za 2012. godinu osigurala sredstva za potpore u iznosu od 500 kn po djetetu. „No, isto tako bih želio naglasiti da Grad Pula provodi čitav niz drugih mjera i olakšica za obitelji s više djece. Vrijednost i realna dugoročna korist tih mjera, pritom je daleko veća od jednokratne novčane pomoći.  Socijalnim programom Grada Pule i Odlukama iz područja socijalne skrbi Grada Pule, hrvatskim državljanima koji imaju prebivalište na području Grada Pule, proširena su prava i osigurana je viša razina prava od one utvrđene Zakonom o socijalnoj skrbi“, kaže Lukšić.

Primjerice, u programu pomoći za socijalno ugrožene kategorije građana osigurana su sredstva za pomoć za prehranu djece do prve godine života, za nabavku školskih udžbenika, sufinanciranje prehrane u vrtićima, osnovnim školama i u produženom boravku te za sufinanciranje boravka djece u Centru za rehabilitaciju Veruda. 

„Dakle, iako je naknada za novorođenčad 500 kn, smatramo da su ostali iznosi koje Grad ulaže u predškolski i školski odgoj znatno efikasniji i učinkovitiji. Među ostalim, to dokazuje i model objedinjenog upisa djece u dječje vrtiće koji je prvi takve vrste u Hrvatskoj i zahvaljujući kojem su svi, koji zadovoljavaju kriterije, upisani u predškolske ustanove“, zaključio je Lukšić. (Tekst: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa