Gubitak spora protiv Rockwoola Općinu Pićan stajat će preko milijun kuna

0
Sjednica Općinskog vijeća Pićna
Sjednica Općinskog vijeća Pićna

Nekompetentan odvjetnik, pogrešno postavljena tužba i materijalni dokazi prikupljeni na neovlašten način samo su neki od razloga zbog kojih je tužba Općine Pićan protiv Rockwoola doživjela debakl.

No, sada na naplatu stižu i sudski troškovi, koji bi u konačnici Općinu Pićan mogli stajati više od milijun kuna. Ukoliko Općina podnese žalbu, ti bi troškovi mogli narasti još više, jer s tako diletantski složenom tužbom Općina Pićan nema šanse dobiti niti na jednom sudu.

Najveći problem je što je Općina Pićan u tužbi postavila odštetni zahtjev od čak 15 milijuna kuna, pa se svi sudski troškovi i troškovi odvjetnika sada obračunavaju prema tom iznosu. To znači da je svaki sudski podnesak, bez obzira jesu li ga podnijeli odvjetnik Općine Pićan ili odvjetnici tvrtke Rockwool Adriatic koštao 85 tisuća kuna. Troškove si je uredno obračunavao i odvjetnik Općine Pićan, Branislav Vukojević iz Pule, iako je općinskim vijećnicima obećao da će Općinu zastupati besplatno, odnosno da će se naplatiti od Rockwoola, ako Općina dobije spor. Zanimljivo je da si je Vukojević htio naplatiti i podnesak poslan sudu nakon izvanredne sjednice Općinskog vijeća Pićna sazvanoj zbog pješčane oluje u Čepićkom polju, ali mu Trgovački sud u Pazinu taj trošak nije htio priznati jer nije u direktnoj vezi s predmetnim slučajem.

U svakom slučaju, ukoliko se Općina Pićan ne bude žalila na presudu, ona u roku od sedam dana Rockwoolu treba platiti 533 tisuće kuna. Osim toga trebat će platiti i svog odvjetnika, što će Općinu stajati daljnjih 200-injak tisuća kuna, što bi u konačnici, zajedno s ostalim troškovima, moglo dosegnuti brojku od milijun kuna.

Odvjetnik Vukojević tužbu je predao 23. rujna 2010. godine u pet do podne. (Foto: Roberto Matković)
Odvjetnik Vukojević tužbu je predao 23. rujna 2010. godine u pet do podne. (Foto: Roberto Matković)

O tome hoće li se Općina Pićan žaliti raspravljali su pićanski vijećnici na sjednici Općinskog vijeća, održanoj 3. svibnja. Tragikomično je da je odvjetnik Vukojević presudu primio 27. travnja i od toga datuma teče rok od sedam radnih dana za žalbu, a Općina ju je od njega primila tek na dan održavanja sjednice Vijeća, dakle dva dana prije isteka roka za žalbu. S obzirom da 5. svibanj pada u subotu, rok za predaju žalbe je ponedjeljak, 7. svibnja.

No, vijećnici još nisu donijeli odluku o tome hoće li se žaliti, već je na tu temu sazvana nova sjednica u subotu, 5. svibnja u 19 sati. Ukoliko tada padne odluka o žalbi, Općina će trebati naći novog odvjetnika  (jer Vukojević očito nije kompetentan za to). Pitamo se koji će odvjetnik  pristati proučiti više od 1000 stranica sudskog spisa u manje od 24 sata i napisati kompetentnu žalbu, koju treba predati u ponedjeljak.

Doduše, načelnik Ivan Franković je predložio da labinski odvjetnik Marijan Belušić, koji općinu zastupa u nekim drugim slučajevima, Trgovačkom sudu uputi podnesak u kojem bi se zatražio dodatni rok za žalbu. Interesantno će biti vidjeti i koje će argumente navesti.

Nezavisni vijećnik Branko Ružić je predsjedniku Vijeća Silvanu Juranu (IDS) prigovorio zašto Vijeće nije sazvano pravovremeno, a ne gotovo mjesec dana nakon presude. Upozorio je da će odvjetnik Vukojević naplatiti svoje troškove bez obzira što je vijećnicima obećao da će općinu zastupati besplatno te je podsjetio da je uoči podnošenja tužbe predlagao da Općina raspiše natječaj za odvjetnički tim koji će je zastupati.

Fabricio Lukež (HSLS) je pitao tko je uopće odredio da odštetni zahtjev bude 15 milijuna kuna, na što mu je odgovoreno da je to učinio odvjetnik Vukojević. Ružić je replicirao da je takvu odluku moralo donijeti Općinsko vijeće. On je upozorio i da će troškovi spora, ako Općina bude inzistirala na žalbi, narasti na gotovo dva milijuna kuna što je polovica općinskog proračuna, pa je Lukež predložio da je možda bolje da Općina pokrene novi spor s novim odvjetničkim timom i manjim odštetnim zahtjevom. Livio Vretenar (IDS), pak, smatra da se Općina mora žaliti na presudu Trgovačkog suda.

Toni Marčac, koji je sjednici prisustvovao kao građanin, rekao je da je u startu bio skeptičan prema tužbi zbog odabira odvjetnika i obima tužbe, te da nikakva tužba nema smisla bez neovisnih mjerenja. Patrik Juričić je predložio da Općinu Pićan u sporovima protiv Rockwoola ubuduće zastupa odvjetnik Dubravko Zeljko. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa