Ovogodišnja Vinistra otvara vrata 11. svibnja

0

Vinistra, središnja izložba istarskih vina, i jedna od najdugovječnijih u Hrvatskoj, otvorit će svoja vrata u Sportskoj dvorani Žatika u Poreču od 11. do 13. svibnja. Neprekinutog održavanja još od 1994. godine, Vinistra se nastavlja pozicionirati kao jedno od ključnih regionalnih mjesta susreta vinara, uljara, proizvođača delicija, ugostitelja i donosioca odluka u svijetu eno-gastronomije.

Parter dvorane tradicionalno će “okupirati” vinari, predstavljajući vina posljednjih berbi, kao i svoja odležala vina. Posebna će pozornost biti na malvaziji berbe 2011. koja je već na zagrebačkom en primeur kušanju u veljači dobila niz pohvala vinskih stručnjaka i medija. Sa zanimanjem će se kušati i teran, čije godište 2009. mnogi smatraju jednim od najboljih dosad. Uz vina, sa svježim će se uljima predstaviti maslinari, a tradicionalno će prisutni biti i proizvođači delicija.

Vinistra Gourmet
Vinistra Gourmet

Uvijek popularan gourmet prostor i ove će godine biti podijeljen na dva dijela. U prostoru Vinistra Gourmeta svakodnevno će se održavati kulinarske prezentacije uglednih međunarodnih restorana čija se jela i kuhinja spajaju s istarskim vinima i maslinovim uljima. Prostor AZZRI – okusi i mirisi Istre predstavit će kuhanje temeljeno na istarskim namirnicama s kojima će kuhati istarski ugostitelji. Niz vinskih i cigar večeri na nekoliko istarskih lokacija, kao i organizirane after-party zabave, zaokružit će ovogodišnju eno-gastro ponudu Vinistre i posjetiteljima udahnuti djelić istarskog lifestylea.

Kvalitetna vina i hrana poslužit će kao temelj ovogodišnjih okruglih stolova na kojima će sudjelovati domaći i međunarodni stručnjaci. Njihova će zadaća biti raspraviti o osnovnim vodiljama u brendiranju Hrvatske kao vinske zemlje i vinskog turizma kao strateške grane tog procesa.

Uoči Vinistre, u Poreču će se 25. travnja održati 4. izdanje Svijeta malvazija, neslužbeno svjetsko prvenstvo malvazija, koje će okupiti vina ove sorte iz Hrvatske, regije te nekoliko svjetskih zemalja. Najbolje malvazije odabrat će međunarodni žiri sommeliera, znanstvenika, enologa, ugostitelja i predstavnika medija. Među osvajačima zlatnih medalja prošle su se godine, uz hrvatska, našla vina iz Italije, Portugala i Španjolske.  Javna objava rezultata održat će se u sklopu 19. Vinistre, 11. svibnja u 19 sati.

Više informacija o 19. Vinistri i 4. Svijetu malvazija dostupno je na web stranicama Vinistre, www.vinistra.com. Galeriju fotografije s prošlogodišnje Vinistre pogledajte na http://vinistra.com/gallery/izlozba-2011.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa