U Svetvinčentu predstavljen projekt REVITAS

0

Uz nazočnost brojnih suradnika, projektnih partnera, predstavnika lokalne i regionalne samouprave, predstavnika institucija u kulturi i turizmu u Svetvinčentu je 29. ožujka predstavljen projekt REVITAS. Prisutnima se obratio domaćin, načelnik Dalibor Macan istaknuvši iskustvo i značaj projekta za Općinu Svetvinčenat.

Revitalizacija istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu projekt je koji je u suradnji s Gradskom općinom Kopar kao vodećim partnerom, Općinama Izolom i Piranom, Zavodom za zaštitu kulturne baštine Slovenije - ispostava Piran, gradovima Porečom, Buzetom i Vodnjanom te Turističkom zajednicom Istarske županije i Općinom Svetvinčenat uspješno provela Istarska županija. Realizirane ili su pred finalizacijom sve aktivnosti, nakon otvorenja Vinskog podruma u Poreču danas su predstavljene i aktivnosti partnera Općine Svetvinčenat.

U sklopu projekta obnovljeno je južno stubište, kvadratna kula kaštela Morosini-Grimani s čijeg se vrha pruža jedinstveni pogled na Svetvinčenat i okolicu, te je uređen i otvoren turistički informativni centar koji postaje nezaobilazna točka svih posjetitelja. Izrađen je i izvedbeni projekt javne rasvjete trga i dekorativne rasvjete kaštela. Izvođač radova je tvrtka Macuka d.o.o. iz Svetog Petra u šumi.

Ukupna vrijednost radova iznosi 150 tisuća eura, a sufinanciraju se 85% od strane IPA programa, a 15% iz vlastitih izvora. Projekt i dobivena sredstva od značaja su za Svetvinčenat; za obnovu „srca ovog malog gradića“, ali i za budući rad u pripremi i provođenju projekata pri EU fondovima temeljem stečenog iskustva.

U ime Konzervatorskog odjela u Puli, konzervatorica Sandra Čelić Višnjić pojasnila je dugotrajan i kompleksan proces obnove spomeničke baštine – kaštela, naglasila važnost što vjernije rekonstrukcije obnove spomenika, pri čemu je nužno zadržati sve povijesne elemente i konstatirala kako je obnova kaštela Morosini-Grimani dobar primjer odnosa prošlosti i sadašnjosti.

Župan Istarske županije, Ivan Jakovčić čestitao je načelniku, suradnicima i suradnicama Istarske županije koji su radili na projektu, zahvalio se slovenskim partnerima i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, te istaknuo međunarodnu dimenziju ovog projekta. Naglasio je važnost kulturne baštine, kao i privilegiranost Istre s obzirom na mogućnosti i bogatstvo istarske kulture i turizma, izrazivši zadovoljstvo današnjim stanjem i preobrazbom središnje Istre, općinama Svetvinčentom, Motovunom i Grožnjanom koja su postala središta kulturnih manifestacija i događanja. Program se nastavio u crkvi Sv. Vincenta predavanjem „Nove spoznaje o freskoslikarstvu u Istri” Željka Bistrovića, pročelnika Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Istarska županija kao partner s najviše iskustva s hrvatske strane koordinirala je rad svih hrvatskih partnera, te doprinjela uklanjanju administrativnih prepreka i smanjenju rizika koja donose kompleksna partnerstva širenjem znanja o provođenju projekta.

Projekt REVITAS obuhvatio je mnogobrojne aktivnosti  tijekom provedbe u skladu s trajanjem; internet stranice, višejezični promotivni materijal, DVD, fotomonografiju te vodič; Urbana povijesna središta i Otisak vremena.

Slijedom realizacije pojedinih ciljeva organizirale su se press konferencije, a emitirane su i promotivne reportaže, izrađena je metodologija revitalizacije starogradskih jezgri Istre.

Educiralo se i zaposlilo 6 osoba za voditelje info centara, a pulsko Sveučilište Jurja Dobrile u okviru projekta organiziralo je seminare i studijska putovanja namijenjena edukaciji turističkih vodiča.

Organizirane su radionice i 23 promotivna događanja u info centrima Istre, postavljeno je dvanaest  edukativnih tematskih tabli s ciljem promocije kulturnog naslijeđa zaleđa Istre te je provedena informatizacija prekograničnog prostora Istre postavljanjem informacijskih kioska na deset info točaka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa