Sin labinskog gradonačelnika u Moskvi osvojio prvu nagradu za mobilnog robota

0
Andrea Demetlika (treći s lijeva) s bratom Paolom, mamom Itom i tatom Tulijom
Andrea Demetlika (treći s lijeva) s bratom Paolom, mamom Itom i tatom Tulijom

Mobilni robot Tilter koji su osmilili Labinjan Andrea Demetlika i njegov studentski kolega Tomislav Tomašić pomeo je konkurenciju na nedavnom međunarodnom salonu industrijskog vlasništva Arfimed u Moskvi i osvojio zlatnu medalju. Mladim inovatorima i studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje međunarodni žiri dodijelio je i glavnu nagradu za najbolju inovaciju u području robotike.

Andrea Demetlika, inače sin labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike, student je 2. godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, s prosjekom ocjena preddiplomskog studija 4,4 i prosjekom diplomskog studija 4,8. Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade za posebna dostignuća i promicanje ugleda fakulteta, te ovogodišnje Rockwoolove prestižne stipendije. Tajnik je i suosnivač studentske udruge mehatroničara i napose, mladi inovator s već osvojene dvije zlatane medalje - na „Inovi mladi“ i na 36. Hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem, za izradu mobilnog robota Tilter.

„Ideja za stvaranje robota proizašla je iz želje da kolega Tomislav Tomašić i ja napravimo nešto konkretno, odnosno da teoretsko znanje stečeno na faksu manifestiramo u stvarni projekt. Za realizaciju ovog projekta bilo je potrebno koristiti znanja iz područja mehanike, elektronike, programiranja i regulacije, što čini ovaj projekt izrazito interdisciplinarnim i kao takav predstavlja jedan od najpoznatijih mehatroničkih problema“, rekao je Andrea. (Divna Knežević)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa