Na ovoj fotografiji je budući predsjednik IDS-a

0
Giovanni Sponza, Boris Miletić, Tulio Demetlika, Ivan Jakovčić, Tedi Chiavalon i Darko Lorencin (Snimio: Duško Marušić Čiči)
Giovanni Sponza, Boris Miletić, Tulio Demetlika, Ivan Jakovčić, Tedi Chiavalon i Darko Lorencin (Snimio: Duško Marušić Čiči)

Mislim da ću se vratiti u poslovni svijet, u biznis. Podsjećanja radi, bio sam jedan od najmlađih zastupnika stranih tvrtki u bivšoj Jugoslaviji, zarađivao odličan novac, i rado bih se vratio u biznis. Teško se mogu motivirati dalje u politici. Trebam nove izazove, otkrio je Ivan Jakovčić u razgovoru za Novi list.

Na opasku novinarke da kao svog nasljednika ne vidi Damira Kajina već gradonačelnika Pule Borisa Miletića, istarski župan i šef IDS-a rekao je da najveća istarska stranka ima niz ozbiljnih kandidata, koji ga mogu naslijediti te posebno istaknuo gradonačelnika Pule Borisa Miletića, gradonačelnika Rovinja Giovannija Sponzu i gradonačelnika Labina Tulija Demetliku.

Jesu li tri istarska gradonačelnika najozbiljniji kandidati za Jakovčićeva nasljednika? No, prije odgovora na ovo pitanje treba reći da Jakovčićevu najavu o napuštanju politike ipak treba uzeti s određenom rezervom.

Za sada je sigurno jedino da mu je ovo zadnji mandat župana. Na izborima u svibnju iduće godine IDS će istaknuti drugog kandidata za župana i to će, sada je već sigurno, biti aktualni pulski gradonačelnik Boris Miletić. Dakle, za jednu od svoje dvije funkcije, župana, Jakovčić već ima nasljednika.

Ukoliko se u drugoj polovici 2013. godine, kada će biti izborni Sabor IDS-a, doista povuče i sa svoje druge funkcije, predsjednika stranke, prvi izbor za novog predsjednika opet će biti Miletić. No, ako u stranci odluče razdvojiti funkcije župana i predsjednika stranke, po uzoru na devedesete godine kada je Jakovčić bio šef stranke, a župan najprije Luciano Delbianco i potom Stevo Žufić, bit će zanimljivo vidjeti tko će postati novi predsjednik IDS-a.

Damir Kajin će to sigurno htjeti, ali on među fiducijarima uživa sve manju podršku, što se moglo osjetiti na nedavnom Saboru stranke u Poreču. Kajinovo jednodnevno samoumirovljenje zbog privilegirane penzije njegovim stranačkim kolegama nije najbolje sjelo, pa je većina fiducijara prema nekad popularnom Buzećanu bila prilično hladna.   

Za pretpostaviti je da će svog nasljednika, ako doista napusti politiku, predložiti sam Jakovčić. Zna se koji su njegovi stranački miljenici – osim Miletića, Sponze i Demetlike, koje je spomenuo u intervjuu Novom listu, to su još Tedi Chiavalon i Darko Lorencin.  

Tedi Chivalon stranci je vjerojatno korisniji kao glavni tajnik, svojevrsna siva eminencija i šef cjelokupne stranačke agenture. On možda neće biti predsjednik, ali jedno je sigurno - novi predsjednik neće moći biti izabran bez njegove pomoći (i naravno Emila Soldatića, kojeg se nigdje ne vidi, ali je uvijek tu negdje).  

S druge strane, na Lorencina je Jakovčić posebno slab. Na već spomenuti Sabor stranke u Poreču Lorencin je došao tek pri kraju, a Jakovčić se doslovno raznježio kada ga je vidio. Lorencin je bez sumnje jedan od najvećih Jakovčićevih miljenika. No, upitno je koliko je on kalibar za vođenje jedne političke stranke, previše je štreberski lik da bi bio stranački lider, nedostaje mu političke karizme.   

No, zato određenu karizmu imaju Sponza i Demetlika. Omiljeni su među IDS-ovcima, naročito među kolegama gradonačelnicima i oba imaju marketinški privlačna imena i prezimena.

Možda je Jakovčić u razgovoru za Novi list njihova imena spomenuo ciljano – naime, oba su gradonačelnici u gradovima u kojima IDS nikako ne uspijeva pronaći zajednički jezik sa SDP-om. No, neosporno je da su i Sponza i Demetlika osobe od Jakovčićeva velika povjerenja, što je potvrđeno Sponzinim ulaskom u Sabor.      

Demetlika uživa još veće Jakovčićevo povjerenje. On je prvi i zasad jedini IDS-ov (grado)načelnik koji nakon izbornog poraza (2005. godine) nije politički umirovljen, već je naprotiv unaprijeđen u člana Županijskog poglavarstva. Zbog vrlo sličnog poraza bivši gradonačelnik Novigrada degradiran je u ravnatelja lučke uprave. Nakon što je privremeno izgubio vlast u Labinu Demetlika je čak obnašao i dužnost predsjednika Savjeta IDS-a, što je treća najvažnija funkcija u stranci. Zanimljivo je da je Demetlika, uz Damira Kajina i Ivana Jakovčića, bio jedini trenutno aktivni član stranke koji je dao izjavu u dokumentarnom filmu snimljenom u povodu 20. godišnjice IDS-a.

Svi koje sam nabrojao u tekstu nalaze se na ovoj fotografiji, koju je snimio Duško Marušić Čiči, legenda istarske novinske fotografije. Dakle, netko s ove fotografije sigurno će biti predsjednik IDS-a kada Hrvatska bude u Europskoj uniji - Giovanni Sponza, Boris Miletić, Tulio Demetlika, Ivan Jakovčić, Tedi Chiavalon ili Darko Lorencin. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa