Odi u onu stvar, mučko đubre, đava te odnija tako ludu!

0
Fotomontaža: Darko Tumpić
Fotomontaža: Darko Tumpić

Često se govori o tome kako roditelji danas uza svu želju jednostavno nemaju dovoljno vremena da bi se kvalitetno posvetili svojoj djeci. U odsustvu roditelja djecu danas sve više odgajaju mediji, a tim odgojem nitko ne upravlja, a njihov sadržaj je često neprimjeren.
Što činiti kad dijete tako sjedne pred televiziju, pa počne slušati uvrede i psovke iz Splita ili divljanje, deranje i psovanje iz Zagreba? A još ako sazna da su to sve redom osobe visoko pozicionirane, koje imaju velike kuće i luksuzne aute, a vrijeđaju i psuju pa još ih takve stavljaju na televiziju. Kako to objasniti?

I što onda reći djetetu koje profesoru kaže da je mučko đubre? Što ako dijete u splitskoj školi kaže učiteljici „Đava te odnija tako ludu!“, da ne spominjem još neke manje poznate primjere. „Pa što, i gradonačelnik je tako rekao i nije se ispričao“, s pravom bi to isto dijete moglo odgovoriti školskom psihologu ili ravnatelju, nakon čega se onda svi lijepo bez uzrujavanja mogu poslati u „onu stvar“.

Stara metoda „dvi poli uho“ ne prolazi, jer je to fizičko kažnjavanje djeteta i za to se dobiva uvjetna kazna zatvora. Ali ako je već majka dvogodišnjaka dobila uvjetnu kaznu zatvora zbog toga što je je svog dogodišnjeg sina udarila kuhačom po stražnjici, onda osobe koje su svojim psovanjem, vrijeđanjem i bilo kakvim neprimjerenim ponašanjem loše utjecale na odgoj sve djece koja ih gledaju na televiziji, zaslužuju bar isto toliko. Najmanje 6 mjeseci za svako dijete koje je gledalo njihovo divljanje i slušalo njihove psovke i vrijeđanje, jer mislim da su te slike i riječi štete i traumatične za dijete jednako, ako ne i više nego kuhača.

Ono što su te osobe loše napravile s te svoje dvije, tri rečenice, to će roditelji, učitelji i odgajatelji morati strpljivo ispravljati danima, mjesecima, godinama, osim ako ne žele po dječjim vrtićima i školama imati same male mamiće, kerumiće i po ponašanju njima slične.

Ne očekujte od djece da se ponašaju suprotno od primjera koji im dajemo, a kakav će primjer imati, ovisi o nama samima. „Ne postoji drugi razumni odgoj osim biti uzor, ako ne ide drukčije - onda zastrašujući.“ rekao je Albert Einstein. (Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa